САЩ екстрадираха българин, осъден у нас за каналджийство и убийство

По искане на българските власти, правителството на САЩ е екстрадирало в България Пламен Владимиров Трифонов, предаде БТА в понеделник. През 2004 г. Трифонов е осъден на осем години затвор по обвинения в незаконно превеждане на хора през границата и причиняване на смърт по непредпазливост, съобщават от посолството на САЩ в София.

През 1992 г. Трифонов е задържан в България по обвинения за незаконно превеждане на хора през границата. Докато това разследване е висящо, той продължава своята каналджийска дейност и през 1995 г. причинява смъртта на 18 от 20-те човека, които е извеждал от България, като не им е осигурил въздух, докато са били затворени в задната част на камиона му. Трифонов е осъден на осем години лишаване от свобода за тези престъпления. Докато обжалва присъдата си, той избягал от България.

През 2013 г., след като установяват, че Трифонов живее в Съединените щати, българските власти поискали екстрадицията му. В резултат на това той е арестуван в щата Вашингтон, информират от посолството.

Споделяне

Още от България