САЩ финансират проучване за строеж на вятърни електроцентрали у нас

До месец и половина екип на специалисти от САЩ ще започне предпроектно проучване в подбалканската долина за изграждане на вятърни електроцентрали. В понеделник бе подписано споразумение за субсидия между кмета на община Карлово Емил Кабаиванов и посланика на САЩ у нас Джеймс Пардю.

160 000 долара отпуска за проучването американската Агенция за търговия и развитие. Субсидията ще се управлява и контролира от общината и щатското посолство.

Първият етап от шестмесечното проучване включва избор на място за изграждане на съоръженията, като за целта ще се анализира ръкавът на подбалканската долина между градовете Клисура и Калофер.

Проучването ще се извърши от американските компании "Елекетротек консепсис" и "Дженеръл илектрик уинд енерджи", каза посланик Пардю.

По думите му България е лидер в производството на електроенергия в региона и реализирането на пилотния проект на община Карлово ще докаже, че получаването на енергия от алтернативни източници е икономически надеждно и проектът може да бъде приложен и в други български общини.

Още от Бизнес

Проявите на расизъм на националния стадион бяха: