САЩ формират коалиция от 10 страни за борба с "Ислямска държава"

Коалицията няма да изпраща войници в Ирак, заяви Джон Кери

Държавният секретар на САЩ Джон Кери

Съединените щати ще формират коалиция от 10 страни, които ще имат основна роля в борбата със сунитската джихадистка групировка "Ислямска държава" в Ирак, заяви на срещата на върха на НАТО държавният секретар Джон Кери, цитиран от Ройтерс.

Това са САЩ, Великобритания, Франция, Германия, Италия, Полша, Дания, Турция, Австралия и Канада.

Кери призова всички тези съюзници да дадат по някакъв начин своя принос в борбата срещу "Ислямска държава". Те обаче няма да изпращат войници в Ирак, това ще е "общата червена линия", подчерта той.

Държавният секретар на САЩ призова до започването на годишната сесия на Общото събрание на ООН в Ню Йорк по-късно този месец да бъде изработен план за борба с джихадистите .

НАТО няма да участва в никакви бойни операции в Ирак и помощта за тази страна в борбата ѝ срещу джихадистите ще се предоставя от отделни държави и партньори, заяви представител на западно правителство, цитиран от Ройтерс.

Очаква се лидерите от алианса да се договорят пактът да помогне при организирането на помощта за Ирак в областта на сигурността, включително чрез координиране на доставките по въздуха, посочи той. Според въпросния източник, пожелал да запази анонимност, НАТО ще създаде своеобразен център, който да координира предложенията за военни пратки и ще осигурява транспортни самолети.

НАТО осъди единодушно действията "Ислямска държава"

Страните членки на НАТО осъдиха единодушно "варварските и възмутителни действия" на джихадистката организация "Ислямска държава", предаде Франс прес, цитирайки британския премиер Дейвид Камерън.

На откриването на втория ден от срещата на върха на НАТО в уелския град Нюпорт Камерън заяви, че заплахите на тези терористи само ще засилят решимостта на Запада да защитава ценностите си.

Споделяне

Още от Свят