САЩ, Франция, Германия и Великобритания договориха проекторезолюция за Иран

Съединените щати постигнаха споразумение с Франция, Великобритания и Германия относно проекторезолюция на ООН, призоваваща Иран незабавно да прекрати програмата за обогатяване на уран, която според Вашингтон е прикритие за разработване на ядрено оръжие.

Няколко часа по-късно в петък Техеран обяви , че може да реши да удължи замразяването на програмата за обогатяване на уран - процес, при който може да бъде създадено гориво за атомни електроцентрали или ядрени оръжия, предаде Ройтерс.

Не изключвам възможността за удължаване на срока с още един-два месеца, но това ще се реши от политическите стратези, каза Хусейн Мусавиан, ръководител на иранската делегация на срещата на управителния съвет на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ).

Споразумението на САЩ с трите големи европейски държави стана ден след като американският ядрен мониторинг публикува сателитни снимки на ирански военни съоръжения, за които твърди, че могат да бъдат използвани за направа на атомно оръжие.

Иран отхвърли твърденията като лъжа, целяща да заблуди МААЕ - ядрения регулатор на ООН.

Дипломати заявиха, че САЩ са се съгласили да изтеглят искането си в проекторезолюцията да залегне датата 31 октомври като краен срок за Иран да изпълни задълженията си.

В замяна на това Техеран е призован да изясни спорните въпроси с МААЕ преди заседанието на борда през ноември.

Документът призовава ръководителя на МААЕ Мохамед Ел Барадеи да представи доклад за резултатите от последните две години на инспекции в Иран.

Едновременно с това проектът остава отворена опцията за "по-нататъшни стъпки", ако Иран не изпълни изискванията на МААЕ. Подобна стъпка може да бъде внасянето на въпроса в Съвета за сигурност на ООН, който да наложи санкции на Иран.

Резолюцията беше предложена от Великобритания, Франция и Германия. Предишната версия, предложена от САЩ, Канада и Австралия, предвиждаше на Иран да бъде даден ултиматум до края на октомври.

Новата проекторезолюция предстои да бъде одобрена от борда на МААЕ, в който са представени 35 държави.

Иран настоява, че ядрената му програма е предназначена само за мирни цели.

Проблемът отново привлече вниманието тази седмица, след като бяха публикувани сателитни снимки на военния комплекс Парчин, югоизточно от Техеран.

На изображенията се виждат сгради, които могат да бъдат използвани за тестване на компоненти на атомна бомба, заяви Институтът за наука и международна сигурност.

Още от Свят

Какво се крие зад истерията с "отнемането и продаването на деца"?