САЩ готвят нови санкции срещу Русия заради Навални

Джейк Съливан, сн. ЕПА/БГНЕС

Администрацията на американския президент Джо Байдън се готви да обяви нови санкции срещу Русия заради отравянето на намиращия се в затвора руски опозиционер Алексей Навални, обяви съветникът на Байдън по националната сигурност Джейк Съливан пред телевизия Си Ен Ен в неделя. Той каза още, че Вашингтон ще продължи да санкционира руските фирми, участващи в изграждането на газопровода "Северен поток 2", макар да се отказа от мерките срещу европейските партньори на оспорвания газов проект.

Съливан припомни за наложените вече санкции срещу Москва заради Навални, но в момента е в процес на подготовка на допълнителен пакет от мерки по казуса. "Те ще бъдат наложени в момента, в който бъдет определени правилните цели", посочи той.

"През цялото време сме показвали, че не смятаме да смекчаваме нашите удари, когато става въпрос за пагубните действия на Русия. Президентът вече предприе изключителна крачка като подписа новия изпълнителен указ, даващ му повече правомощия, когато се отнася за пагубните действия на Русия", обясни Съливан.

По-рано демократите в Конгреса разкритикуваха администрацията, че не е въвела втори, правно обвързващ кръг от санкции по случая Навални, до 2 юни 2021 г. Демократите заявиха, че администрацията редовно пропуска сроковете, определени в закона за санкциите на САЩ.

След като Навални колабира по време на полет до Омск, заради отравяне с химическо вещество, подобно на Новичок, бе лекуван в Германия, но се върна в Русия, където бе веднага задържан. Условната му присъда по обвинение за присвояване на средства от компанията "Ив Роше" е заменена с истински затвор поради нарушения на ограниченията.

В момента той излежава наказанието си в наказание в колонии №2 на Владимирска област. По-рано ЕСПЧ отрече твърденията, че Навални е преследван единствено заради политическата му дейност.

Съливан съобщи още, че САЩ ще продължат да налагат нови санкции срещу руски компании, участващи в изграждането на газопровода "Северен поток 2" по дъното на Балтийско море от Русия до Германия.

"Отказахме се от санкции само относно гражданин на Германия и швейцарска компания. Работата е в това, че, когато президентът встъпи в длъжност ,"Северен поток 2" се завършен на 90 %. Въпросът е дали ще преследваме директно посредством нашите санкционни правомощия, нашите европейски партньори, съюзници и приятели. Президентът Байдън каза: Не съм готов да направя това, но съм готов на всеки 90 дни да налагам санкции срещу руски организации, участващи в изграждането на "Северен поток 2". Той направи това и ще продължи да го прави", каза Съливан.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят