САЩ и банките на развитите икономики виновни за финансовата криза

Нациите по света определят САЩ и банките на развитите икономики като отговорни за световната финансова и икономическа криза. Това показват данните от допитване, проведено от американската неправителствена организация “Световно обществено мнение" и университета на Мериленд, предаде РИА Новости в четвъртък.

Сред 19-те нации участвали в допитването 49% отговарят, че по много причини настоящата "Велика рецесия" е следствие на икономическа политика на САЩ, а 33% смятат, че Съединените щати са изиграли определяща роля.

Сриналият се ипотечен пазар в САЩ постави най-големите в света финансови дружества на ръба на фалита, а в последствие се отрази негативно на всички икономики.

Интересно е, че 26% от хората смятат политиката на Китай - "световния цех за сглобяване", за виновна за кризата. А 38% предполагат, че Пекин определено е изиграл негативна роля. В никоя от страните, в които е проведено изследването, обаче подобна гледна точка не е сред доминиращите.

Допитването показва още, че 42% от анкетираните безусловно обвиняват за днешната криза банките - чуждестранни или родни, които заради свръх приходите са предприели неоправдани рискове. Най-критични към националните си банкови системи са американците и британците.

41 на сто смятат, че виновни са и самите кредитополучатели, които са теглили безотговорно жилищни кредити, поставяйки банките на границата на банкрута.

Споделяне

Още от Бизнес