САЩ и България начело в класациите по количество спам

"Повечето хора знаят, че спамът в електронната им поща не идва от нигерийски принц. Откъде идва тогава?", пита в сайта си в. "Уолстрийт джърнал".

Като абсолютно количество най-голямата част от световния спам идва от САЩ, сочат данни на компанията за компютърна сигурност "Софос". Внушителни 24,2 процента ненужни мейли, изпратени между април и юни т.г., са дошли от САЩ. Франция е на далечна втора позиция с 6,7 процента, а трети е Китай с 6,2 процента. Следват Италия (5,2 процента), Русия (5,1 процента), Германия (3,6 процента), Южна Корея (3,2 процента), Украйна (3,0 процента), Испания (2,8 процента) и Виетнам (2,7 процента).

Тази първа позиция на САЩ се дължи на голямото им население и огромния им дял от световната интернет инфраструктура.

Когато се вземе предвид числеността на населението обаче на първо място излиза България с 2,1 спама на човек от населението за второто тримесечие на тази година. Тя изпреварва Беларус (1,9), която изпращаше най-много спам на човек от населението в предишните девет месеца. Следват Швейцария (1,7), Люксембург (1,6), Франция (1,4), Армения и Уругвай (по 1,3), Исландия и Израел (по 1,2) и Италия (1,1).

"Софос" отбелязва, че голяма част от спама идва от нищо неподозиращи спамери. "Помнете, че огромното мнозинство от спама се изпраща неволно от заразени с вреден софтуер (malware) компютри. Така че ако не внимавате, може да станете част от проблема вместо част от решението", заявява компанията за компютърна сигурност.

Споделяне

Още от Свят