САЩ и България с десетгодишен план за отбраната

В центъра му са морската сигурност, киберсигурността и модернизацията на българската армия

Сн. Посолство на САЩ в България

Американският посланик у нас Херo Мустафа даде ход на десетодишен двустранен план за отбраната, съобщиха от американското посолство.

Посланик Мустафа и военният министър Красимир Каракачанов са били част от работен обяд с представители на американското и българско военно ръководство, съобщиха от американското посолство у нас.

На събитието е присъствал Алтън Биланд, директор на Отдела за европейска политика, Централна и Южна Европа към кабинета на секретаря по отбраната на САЩ в Департамента по отбраната.

"Делегацията постигна съгласие по основните точки на българо-американската Пътна карта 2020-2030 г. и бърз график за нейното изпълнение", съобщиха от посолството.

Биланд ще участва и в стратегическия диалог между САЩ и България в сряда, когато у нас на официално посещение ще бъде зам.-държавния секретар по политическите въпроси на САЩ Дейвид Хейл.

"Пътната карта 2020-2030 г. ще даде насоки на българското и американското ръководство в техните съвместни усилия за по-нататъшно развитие на способностите на Българската армия чрез фокусиране на усилията за сътрудничество в областта на сигурността, особено в сферата на отбранителните институции, ситуационната картина на морското пространство, киберсигурността и модернизацията на въоръжените сили на България", уточняват от посолството.

Екипите по прилагане на стратегията изготвят за преглед проект на Пътната карта през април, а военното ръководство има за цел да подпише окончателна версия в София през септември.

"Резултатите от днешната среща са конкретен пример за динамично развиващото се сътрудничество между България и САЩ в областта на отбраната, регионалната и глобалната сигурност", посочват от посолството на САЩ у нас.

Споделяне

Още по темата

Още от България