Първо посещение на Обама в Брюксел от 2009 насам

САЩ и ЕС единни срещу Москва – готови са за нови санкции

Русия е в изолация, но дипломатическите канали остават отворени

Обама, Ромпой и Барозу по време на пресконференцията в Брюксел

Лидерите на Европейския съюз и САЩ обявиха, че са единни и са готови за нови санкции срещу Москва, ако след Крим тя се насочи към Украйна.

 

На пресконференция с председателите на Европейския съвет Херман ван Ромпой и на Европейската комисия Жозе Барозу в Брюксел президентът Барак Обама каза, че Русия е изолирана заради анексията на Крим, но дипломатическите канали остават отворени. 

 

Той заяви още, че Европа трябва да диверсифицира енергийните си източници, като прегледа възможностите за собствени източници, в това число и шистов газ.  Oбама обаче не се ангажира с обещание за внос на втечнен газ, като обясни, че страната му има установена лицензионна политика и добави, че това би било много по-лесно, когато се подпише споразумението за свободна търговия между САЩ и ЕС.

 

"Светът е по-сигурен и справедлив, когато ЕС и САЩ са единни. Русия остава сама. Кремъл не си направи сметките правилно с мисленето, че може да забие клин между Вашингтон и Брюксел", каза Обама.

 

Той предупреди Москва, че изолацията ще се задълбочи, ако продължава да следва подобен курс и коментира, че наложените на Русия санкции са най-тежките след края на Студената война.

 

САЩ наложиха икономически санкции срещу Русия, но ЕС се ограничи със забрани за пътуване и замразяване на авоарите на руски политици. Лидерите на ЕС обявиха, че са готови и за по-сериозни мерки, ако Москва прекрачи следващата червена линия и навлезе в Източна Украйна.

 

"Решени сме заедно да изолираме Русия заради нейните действия, поздравявам ЕС за решителните стъпки, предприети досега, за да покажем на Русия, че е предприела грешен ход. Координираме възможността за по-задълбочени допълнителни санкции, ако руснаците продължат да настъпват в Украйна", заяви американският президент.

 

По думите му руските действия около кризата в Украйна не са били насочени само срещу една държава, а срещу света.

 

Ван Ромпой изрази готовност ЕС да задълбочи санкциите срещу Русия, ако положението около Украйна се влоши още.

 

Барозу заяви, че ЕС и САЩ ще бъдат "твърди" в защитата на общите си ценности - мира, свободата, върховенството на закона и международното право.

 

Това е първото посещение на президента Обама в Брюксел от встъпването му в длъжност през 2009 година. Съветът ЕС-САЩ обсъди темата за Украйна, както и въпроси от двустранното сътрудничество - търговия, енергетика, борба с тероризма, киберсигурност и други.

 

Обама изрази очакване скоро Украйна да кандидатства за прием в НАТО, а Европа да ускори усилията си за постигането на енергийна независимост от Русия.

 

Нито Украйна, нито Грузия в момента се движат по пътя за прием в НАТО. Руснаците се тревожеха за това. Украйна не е кандидатствала и по тази причина, но очаквам скоро това да се промени, заяви Обама.

 

Американският президент призова военните бюджети на страните от НАТО да не бъдат ограничавани заради икономическата криза, защото работата на алианса не би следвало да бъде осигурявана само от една държава.

 

Обама е в Брюксел от късно снощи. Посещението се осигурява от 1200 белгийски полицаи и от 300 американски служители по сигурността. Делегацията му наброява 1200 души, сред които 200 журналисти. Авангардът на американския президент разчита на общо пет самолета, два транспортни и пет бойни вертолета, две лимузини и още 10 автобуса и 35 автомобила, включително линейка с операционна зала, съобщи БТА

 

Капаците на шахтите и кошовете за отпадъци в центъра на белгийската столица бяха заварени от съображения за сигурност. Затворени бяха няколко спирки на метрото, а някои автобусни и трамвайни линии са с променен маршрут. Жителите на Брюксел бяха посъветвани в сряда да не ползват автомобилите си.

 

Денят започна с лека паника покрай открит от полицията подозрителен пакет в обществен автобус в в северната част на Брюксел на около 3 км от централата на НАТО. Повиканият сапьорски отряд установи, че тревогата е фалшива, а пакетът е безобиден.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Колко дълъг ще е животът на новото Народно събрание?