САЩ и ЕС обявиха примирие в търговската война

Нови мита няма да се въвеждат, докато вървят преговорите за премахване на търговските бариери

Снимка: БГНЕС

Европейският съюз и САЩ обявиха примирие в търговския конфликт, съгласявайки се да работят заедно за елиминиране на трансатлантическите търговски бариери за много индустриални стоки и да реформират Световната търговска организация.

Обявявайки "нова фаза" в трансаталнтическите отношения, американският президент Доналд Тръмп съобщи в сряда, че той и председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер са се споразумели да започнат разговори за намаляване на митата и други търговски бариери, свързани с всички индустриални стоки освен автомобилите.

Значителна победа за ЕС изглежда това, че двете страни са се договорили да не въвеждат нови мита, включително новите тарифи, с които Тръмп заплаши вноса на автомобили от ЕС, докато текат преговорите, отбелязва "Файненшъл таймс".

Юнкер определи срещата във Вашингтон като добра и конструктивна. Двете страни незабавно създават работна група, която да води преговорите.

САЩ и ЕС постигнаха споразумение, заяви Юнкер, а Тръмп уточни, че двете страни искат да се стремят към "нулеви мита, нулеви нетарифни бариери и нулеви субсидии" в търговския си обмен на индустриални стоки, с изключение на автомобилния сектор.

ЕС незабавно ще увеличи вноса си на соя от САЩ, изрази задоволство Тръмп, който обеща да преразгледа въпроса за американските мита върху европейския алуминий и стомана.

"Ще работим по намаляване на бариерите и увеличаване на търговията на услуги, химически продукти, фармацевтични продукти, медицински продукти", добави той.

САЩ и ЕС ще работят съвместно за реформиране на Световната търговска организация (СТО), обяви още Тръмп.

"Ще работим тясно с партньори, които споделят идеите ни за реформиране на СТО и работа по проблема на нелоялните търговски практики, включително кражба на интелектуална собственост, принудителното прехвърляне на технологии, индустриалните субсидии, изкривяванията, които се пораждат от държавните фирми и свръхкапацитета", увери президентът на САЩ.

Така той визира пряко Китай, с който САЩ започнаха търговска война, критикувайки именно тези практики, отбелязва АФП.

"Това беше много голям ден за свободната и честна търговия", каза Тръмп пред репортери.

Анализатори предвиждат месеци на бесни дискусии между САЩ и ЕС, които могат да поднесат всякакви изненади.

Неразрешен остана проблемът с наложените от САЩ мита за европейския внос на стомана и алуминий. Двете страни обаче се разбраха да работят заедно за намиране на решение по този въпрос, както и за ответните европейски мита върху американски стоки като мотоциклетите "Харли Дейвидсън" и бърбъна.

Постигнатото примирие в конфликта между САЩ и ЕС, заплашващ да прерасне в търговска война, е краткосрочна победа и за двете страни, особено в контекста на обтегнатите отношения от последните месеци, кулминация на които беше европейската обиколка на Тръмп, по време на която той атакува съюзниците си от НАТО и засвидетелства преданост към Путин.

По отношение на търговската си политика Тръмп е изправен пред нарастващото недоволство на американския бизнес и селскостопански производители. Дори представители на неговата Републиканска партия негодуват от митата, които той вече е наложил или плаши да наложи.

"Мисля, че това беше един друг Тръмп, който видяхме тук", заяви висш представител на ЕС. "Той беше различен от туитовете и данданията, различен от цялата тази врява. Той беше съсредоточен, ангажиран и ясно търсеше начин да се помогне на пазарите", коментира източникът, цитиран от "Файненшъл таймс".

Друг източник, запознат с разговорите, казва, че Тръмп е демонстрирал голямо желание да се намери на решение на проблемите, които тревожат и двете страни. "Всеки, който познава Доналд Тръмп, знае, че той иска да прави сделки", уточнява източникът.

Акциите на европейските производители на автомобили се повишиха в четвъртък, след като стана ясно, че Тръмп засега се отказва от въвеждането на мита върху европейския внос на коли.

Акциите на BMV се покачиха в сутрешната търговия с над 2.5%, на Fiat – над 4%, а Volkswagen – с около 3%.

Освен премахването на митата върху индустриалните стоки, ЕС и САЩ се разбраха да започнат разговори за стандартите и облекчаване на търговията с химикали, фармацевтични, медицински продукти и др.

САЩ и ЕС ще засилят сътрудничеството си в областта на сигурността и енергетиката, като ЕС даде сигнал, че е готов да започне да внася значително по-големи количества американски втечнен газ – нещо, за което Тръмп настояваше по време на последната си визита в Европа.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?