САЩ и ЕС поискаха създаване на палестинска държава

САЩ и ЕС поискаха създаване на палестинска държава

Държавният секретар на САЩ Кондолиза Райс заяви в понеделник, че е време за основаване на палестинска държава, предаде ББС. Вашингтон ще “подкрепи с цялата си тежест подобно решение”. По думите ѝ президентът Джордж Буш ще се опита да намери вариант за подобно развитие до края на своя мандат.

“Ако трябва да се говори честно, е време за създаване на палестинска държава. Търси се решение, устройващо и двете държави. То трябва да е основополагащо за бъдещето, не само за израелците и палестинците, но и за Близкия Изток и разбира се, за американските интереси”, заяви още държавният секретар по време на съвместна пресконференция с палестинския президент Махмуд Абас.

По думите ѝ това е “топ приоритет”.за Буш. “В момента ние заедно с израелците изработваме общ документ, който трябва да реши въпроса с държавността. Той ще включва въпросите за Йерусалим, границите, селищата, бежанците, сигурността, водите и двустранните отношения”, заяви Абас.

Междувременно ЕС призова Израел и Палестина да не пропиляват шанса, който им дава предстоящата мирна конференция за Близкия Изток. Според тях възможността за разрешаване на дългогодишния конфликт е "съдбоносна".  

Министрите на външните работи на ЕС изразиха становище, че израелският премиер Ехуд Олмерт и палестинският президент Махмуд Абас трябва  да използват конференцията, за да започнат диалог, "водещ до значими преговори за окончателния статут и до постигане на общата цел за решаване на конфликта чрез създаване на две държави".

Споделяне

Още от Свят

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?