САЩ и ЕС призоваха Русия да открие и осъди убийците на Наталия Естемирова

САЩ и ЕС призоваха Русия да открие и осъди убийците на Наталия Естемирова

САЩ и Европейският съюз осъдиха убийството на руската правозащитничка Наталия Естемирова в Чечения и призоваха Русия да изправи отговорните пред съда.

"САЩ са дълбоко натъжени от новината за отвличането и убийството на уважаваната правозащитничка Наталия Естемирова. Тя се посвети на хвърлянето на светлина върху нарушенията на човешки права, особено в Чечения и не приемаше никакъв компромис в търсенето си на истината, където и да се намира.

Призоваваме руското правителство да изправи пред съда виновните за това отблъскващо престъпление и да покаже, че беззаконието и безнаказаността няма да се толерират", заяви говорителят на Държавния департамент Иън Кели, който изрази съболезнования към семейството на Естемирова.

Шведският министър на външните работи Карлд Билд, чиято страна е ротационен председател на ЕС, призовава властите да открият кой е отговорен за това "брутално деяние" и да понесе наказанието си.

Основната версия, по която работят руските власти е, че Естемирова е била убита заради професионалната ѝ дейност, предаде агенция Интерфакс, позовавайки се на следствения комитет на Главна прокуратура.

"Следствието работи върху различни версии, но като основна се разглежда служебната дейност на убитата”, заяви говорителят на комитета Владимир Маркин.

Говорителката на руския президент Наталия Естемирова заяви, че Дмитрий Медведев е осъдил убийството и е възложил на ръководителя на следователите към прокуратурата да вземе всички нужни мерки за разследването на престъплението.

Правозащитната организация "Хюман райтс уоч", чието седалище е в Ню Йорк, призова руските власти да проведат независимо разследване.

Организацията призова руския президент Дмитрий Медведев "да се увери, че се води задълбочено, независимо и прозрачно разследване".

Руските власти "трябва незабавно да осъдят това престъпление и да вземат всичкинужни мерки за изправянето на убийците на Наталия Естемирова пред съда", се казва в изявление на директора на "Хюман райтс уоч" Кенет Рот.

"Убийството на Наталия Естемирова е последица от безнаказаността, която бе допусната от руските и чеченските власти", заявиха от "Амнести интернешънъл".

Върховният комисариат за бежанците на ООН също осъди убийствотона руската правозащитничка.

Наталия Естемирова работеше за руската правозащитна организация Мемориал и документираше нарушенията на човешки права от правоохранителните органи в Чечения.

Председателят на Мемориал Олег Орлов обвини за убийството ѝ чеченския президент Рамзан Кадиров, който по-рано осъди убийството. "Кадиров вече е заплашвал и ругал Естемирова и я считаше за свой личен враг", заяви Орлов.

Междувременно президентът на Чечня Рамзан Кадиров пое под личен контрол разследването на убийството.

"Организаторите и извършителите на това чудовищно престъпление са по-голяма заплаха за обществото от терористите, проливащи кръвта на хиляди невинни хора. Лично ще контролирам разследването на това престъпление и няма да пестя сили и ресурси, за да може убийството да бъде разкрито”, каза Кадиров.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят