Сваленият президент на свобода, ако се съгласи да замине в чужбина

САЩ и ЕС с план за излизане от кризата в Египет

Новото египетско ръководство работело за политическо помирение

САЩ и ЕС с план за излизане от кризата в Египет

Сваленият неотдавна президент на Египет Мохамед Морси може да бъде освободен, ако се съгласи да напусне страната. Това твърди в неделя лондонският вестник "Сънди таймс", като се позовава на обсъждания в момента между водещите политически сили компромисен план за излизане от политическата криза.

Според британските медии планът е разработен с участието на САЩ и ЕС. Негови гаранти били Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства.

Смята се, че Морси е под домашен арест в база на армията на един час път от Кайро.

Обсъжданият план предвиждал също прекратяване на протестите на привържениците на Морси от "Мюсюлмански братя" в замяна на амнистиране на негови членове, намиращи се в затвора, и размразяване на някои активи на движението.

Същевременно главнокомандващият египетските въоръжени сили и министър на отбраната генерал Абдел Фатах ас Сиси увери, че новото египетско ръководство работи за политическото помирение в страната, предаде Ройтерс.

Уверенията били дадени по време на телефонен разговор на генерала с американския министър на отбраната Чък Хейгъл. В него шефът на Пентагона е изразил дълбоко безпокойство от насилието в Египет. Ас Сиси обаче го е успокоил, че новите власти ще спазят пътната си карта, в която са заложени избори.

По-късно известният салафитски проповедник Мохамед Хасан и трима други мюсюлмански духовници се срещнаха с Ас Сиси, за да обсъдят прекратяване на насилието.

Главнокомандващият на египетските въоръжени сили Абдел Фатах ас Сиси обеща да не използва сила, за да сложи край на масовите бдения на привърженици на сваления президент Мохамед Морси, съобщи след разговора с Ас Сиси Хасан.

"Той обеща по време на срещата да не прекратява седящите протести със сила, но също така помоли протестиращите да демонстрират мирно и да не се преместват другаде," заяви Хасан.

Армията потвърди, че такава среща се е състояла и цитира Ас Сиси, че "все още има шанс за мирно уреждане на кризата, ако избегнем насилието."  Според местни медии на срещата не е присъствал представител на "Мюсюлманските братя".

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Кой е най-добрият вариант след падането на кабинета "Петков"?