След като се провалиха в посредническата си мисия

САЩ и ЕС с призив за връщане на демокрацията в Египет

Подкрепящи Морси демонстранти празнуват края на Рамазана и не желаят да се разпръснат

Протестиращи привърженици на своления президент празнуват

ЕС и САЩ излязоха с общ призив към политическите сили в Египет да договорят пътя за връщане към демократичното управление в страната, съобщи АФП. Преди ден египетското президентство обяви, че усилията на чуждестранните дипломати -европейски, американски, африкански и арабски емисари - за намиране на изход от политическата криза между временното правителство и ислямистите в Египет са се провалили.

"Въпреки че бяха избегнати още по-ожесточени сблъсъци, ние оставаме обезпокоени и притеснени, че правителството и опозиционните лидери досега не са намерили начин да излязат от безизходицата и да приложат осезаеми мерки, които да изградят доверие", се казва в общото изявление на държавния секретар на САЩ Джон Кери и върховния представител на ЕС за външната политика Катрин Аштън.

Те отчитат, че египетското правителство носи специална отговорност за започване на оздравителните процеси в страната, за да гарантира безопасността и благоденствието на своите граждани.

”Ситуацията остава много нестабилна, което крие не само риск от още кръвопролития и поляризация в Египет, но освен това възпрепятства икономическото възстановяване, което е толкова важно за успешния преход в Египет", се казва още в призива.

Според ЕС и САЩ сега не е моментът да се оценява вината за конфликта, а да се направят стъпки, които могат да помогнат за започването на диалог и за напредък на прехода.

"Убедени сме, че успешният демократичен преход може да помогне на Египет да поведе останалата част от региона към по-добро бъдеще, както често е ставало в богатата му и величествена история", завършва изявлението.

Напрежението нараства, протестиращи привърженици на Морси отказват да се подчинят

Същевременно в четвъртък хиляди привърженици на сваления президент ислямист Мохамед Морси празнуваха в Кайро края на Рамазана Айд ал Фитр (известен още като Ураз Байрам, Рамазан Байрам, Шекер Байрам или Кючук Байрам – бел. ред.), пренебрегвайки разпоредбата на временните власти да се разпръснат, предаде Франс прес.

Застанали под същински облаци от балони на два големи площада в Кайро, окупирани още от 3 юли - деня на военния преврат срещу Морси, хиляди мъже, жени и деца участваха в голямата празнична молитва на разсъмване, с която официално се възвестява краят на месечните пости.

Вчера временното правителство заплаши за пореден път да разпръсне тълпата със сила, твърдейки, че досега се е въздържало заради "светостта на Рамазана". Водачите на "Мюсюлмански братя" обаче призоваха хората да останат заедно "до победата", което породи опасения от нови кръвопролития.

Хиляди симпатизанти на Морси дефилираха и в други региони, по-специално във втория по големина град Александрия.

В разделената страна, където насилието по време на съперничещи демонстрации взе над 250 жертви от края на юни насам - главно привърженици на Морси, правителственият вестник "Ал Джумхурия" излезе днес със заглавия "Последно предупреждение" и "Часът на битката наближава".

Сблъсъците между полицаи и демонстранти ислямисти напоследък често прерастваха в кръвопролития с десетки убити участници в протестите. Правителството даде на вътрешното министерство зелена светлина, за да "разчисти" столичните площади "Рабаа ал Адауия" и "Ан Нахда".

Временните власти хвърлиха вината за провала на международните посреднически усилия върху "Мюсюлманските братя" и предупредиха, че те ще трябва да понесат "бъдещите последици от своите закононарушения и от това, че поставиха в опасност обществената сигурност".

Ислямистите продължават с критиките срещу преврата, свалил първия демократично избран президент на страната. Организират все така протести срещу "полицейската държава", арестувала мнозина техни водачи, сред които и Морси, все още държан от армията на тайно място.

Още от гигантските демонстрации на 30 юни, настояли за оттегляне на Морси и осигурили на войската възможност да оправдае своя преврат, почти целият печат и голяма част от населението обвиняват демонстрантите, бранещи Морси, в "тероризъм" и приканват да бъдат разпръснати, за да бъде подновен преходът.

Според властите този преход не би трябвало да трае повече от 9 месеца и през това време да бъде приета нова конституция - още преди изборите в началото на 2014 г., както предвижда пътната карта, разработена от армията. Гаранти на документа станаха ред религиозни и политически дейци.

Сред тях е и шейх Ахмед ат Тайеб, велик имам на джамията "Ал Азхар", най-авторитетният в Египет представител на сунитския ислям. Снощи той настоя властите да организират след Айд ал Фитр извънредна среща, насочена към излизане на страната от кризата.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Докъде е проникнала руската шпионска и пропагандна мрежа в България?