САЩ и ЕС санкционират Беларус

Съединените щати ще ограничат достъпа на официални лица от Беларус на своя територия, както направи по-рано Европейският съюз, предаде агенция Франс прес.

Мярката е заради необяснените изчезвания в Беларус на трима политици от опозицията и един журналист между 1999 и 2000 г. ЕС досега не е получил официален отговор на призива си за разследване на тези изчезвания и даде инструкции на страните членки да откажат достъп до територията си на четирима беларуски официални представители, които може да са играли роля в изчезванията или са отказали да ги разследват.

В отговор на предприетите от Европа и САЩ мерки белоруското външно министерство обяви, че възнамерява да забрани влизането в страната на техни чиновници.

В документа се посочва, че обвиненията на Брюксел и Вашингтон са "неприемливи" и че не за пръв път те "неправомерно си приписват ролята на съдии, даващи оценка за друга страна".

През май ЕС поиска да започне разследване, след като в доклад на Съвета на Европа бяха изброени имената на хора, за които се смята, че са замесени в убийствата.

ЕС смята, че четиримата държавни служители са отговорни за това, че не е било проведено разследване.

Говорител на ЕС уточни по-рано в понеделник, че става дума за вътрешния министър Владимир Наумов, генералния прокурор Виктор Шейман, министъра на спорта и туризма Юрий Сиваков и полковник Павличенко от специалните сили. Последните трима са споменати в доклада до Съвета на Европа като вероятно замесени в изчезването на опоненти на президента Александър Лукашенко.

Говорителят на Държавния департамент Адам Иръли изрази задоволство от решението на ЕС, изказано от холандското председателство, и добави, че Вашингтон ще вземе също мерки, за да не могат посочените официални лица от Беларус да пътуват свободно до САЩ.

Европейското и американското решение се основават на доклад, приет на 28 април от Парламентарната асамблея на Съвета на Европа.

Говорителят на външното министерство в Минск Андрей Савин посочи, че в момента се обсъждат определен кръг лица от САЩ и ЕС, на които да бъде забранено да влизат в страната.

"Дават ли си сметка САЩ и Евросъюза за това, че използваните от тях откровено двойни стандарти могат да подкопаят международното сътрудничество между правозащитните органи в борбата с тероризма, трансграничната и организираната престъпност", се казва в официалния документ, цитиран от Интерфакс.

Савин заяви, че правозащитните органи в Беларус са предприели и предприемат изчерпателни мерки по разследването на делата за изчезналите лица, включително и чрез заповеди за международно издирване.

Споделяне

Още от Свят