В отговор на незаконния референдум в Крим

САЩ и ЕС санкционират висши служители на Русия и Украйна

В списъка на Вашингтон са руският вицепремиер Рогозин и сваленият украински президент Янукович

САЩ и ЕС санкционират висши служители на Русия и Украйна

Европейският съюз и САЩ наложиха санкции спрямо висши служители от Русия и Украйна, чиито авоари ще бъдат замразени и правото им на пътуване в санкциониращите страни – отнето. Предприетите от ЕС стъпки са първите съществени санкции срещу Москва заради намесата ѝ в Украйна, заявиха европейски дипломати. Те предупредиха, че са възможни по-твърди мерки към края на седмицата. Според тях в "черния" списък на ЕС не попадат висши представители на Кремъл, каквито обаче са засегнати от санкциите на САЩ. 

Вашингтон обяви по-рано в понеделник, че мерките са насочени срещу единадесет души, сред които са сваленият украински президент Виктор Янукович, руският вицепремиер Дмитрий Рогозин и премиерът на Крим Серегей Аксьонов.

След проведения в неделя референдум ръководството на Крим обяви резултат от 96,6% - близък до тези от съветските времена – в полза на решението за присъединяване на автономната република към Русия.

Руски военни части са окупирали Крим от края на февруари, а Москва твърди, че това са проруски сили за самоотбрана и не са под неин директен контрол.

Новите управляващи в Киев също обявиха, че готвят санкции срещу представители на Русия, в това число и отчуждаване на имущество.

Ден след провеждането на обявения от Запад за незаконен референдум в Крим, външните министри на Европейския съюз стигнаха до съгласие първоначално в "черния" списък да влязат 13 души от Русия и 8 от Украйна, като имената им ще станат известни, след като списъкът бъде публикуван в официалния вестник на Евросъюза.

Външните министри са решили още ЕС и Украйна да подпишат политическия раздел на споразумението за асоцииране в петък. Те са поръчали на Европейската комисия във взаимодействие с МВФ да осигури "макрофинансова помощ за Украйна с цел нейната финансова стабилизация" и са призовали правителството на страната "незабавно да въведе амбициозен пакет от структурни икономически реформи, да активизира борбата с корупцията и да засили прозрачността на икономиката".

Киев освен това ще трябва да започне "цялостна конституционна реформа", гарантираща спазването на правата на малцинствата и взаимодействие с регионите на страната, а също да пристъпи към подготовка на "честни и прозрачни избори".

Обама: Дипломатическа изолация и щети за руската икономика 

След официализирането на санкциите американският президент Барак Обама заяви, че международната общност ще продължи да бъде единна в съпротивата срещу посегателството върху суверенитета и териториалната цялост на Украйна.

"Продължаването на руската военна намеса в Украйна единствено ще влоши дипломатическата изолация на Русия, а нейната икономика ще пострада още повече”, заяви американският президент Барак Обама.

Според него кризата може да се разреши чрез връщането на руските сили в базите им в Крим, оказване на подкрепа към наблюдателите в Украйна и установяване на диалог между Москва и Киев.

Той каза още, че Вашингтон е готов да наложи допълнителни санкции във връзка със ситуацията в Украйна, но според него дипломатическото решение остава възможно.

"Днешните действия служат като пердупреждение за Русия, че ако не спазва международните си задължения и не върне военните си сили в първоначалните им бази и не зачита суверенитета и териториалната цялост на Украйна, САЩ са готови да предприемат допълнителни стъпки, за да накарат Русия да плати допълнителна политическа и икономическа цена", посочи още Обама.

Обама припомни и ангажимента на НАТО за колективна защита на страните членки на алианса. 

Подготвят се още евросанкции

Литовският външен министър Линас Линкевичус съобщи, че първите дипломати на ЕС бързо са постигнали съгласие за списъка на лицата, на които да бъдат наложени санкции заради ролята им в завземането на Крим от Русия и вчерашния референдум.  Той съобщи още, че до няколко дни ще последват още мерки, когато лидерите на ЕС се съберат на среща на върха в Брюксел.

Очаква се те да разширят списъка със санкционираните лица, като включат още висши фигури от обкръжението на руския президент Владимир Путин. 

Италианският външен министър Федерика Могерини съобщи, че в първоначалния списък няма членове на правителството, нито журналисти или служители на фирми и компании. 

Германският външен министър Франк-Валтер Щайнмайер каза, че в списъка на санкционираните лица са включени командващият руския Черноморски флот Александър Витко и още двама военни, а също депутати от руския парламент. В края на миналата седмица ЕС беше подготвил списък от 120-130 лица, на които да бъдат наложени санкции, но сега този брой беше намален. 

"Списъкът с 13 руски официални лица и осем души на ръководни позиции в Крим не е издълбан в камък. Той може да бъде удължен в зависимост от действията на Русия по отношение на Крим", заяви от своя страна британският външен министър Уилям Хейг в Брюксел.

Очаква се европейските лидери на срещата си в четвъртък и петък да вземат решение и за евентуално анулиране на срещата на върха на Г-8 в Сочи през юни. 

В изявление на външните министри се посочва, че Русия трябва да "вземе мерки за намаляване на напрежението" и "връщане към мирния дипломатически диалог". В противен случай Москва ще бъде заплашена от "отиващи далеч последствия" в отношенията с държавите членки на общността.

"ЕС призовава Русия да се върне към стратегическото партньорство с общността вместо да изпада в по-нататъшна дипломатическа и икономическа изолация", се посочва още в позицията.

В петък германският вестник "Билд" съобщи, че мерките на ЕС ще засегнат хора от най-близкото обкръжение на Путин - министърът на отбраната Сергей Шойгу, началникът на тайните служби Александър Бортников, началникът на генералния щаб Сергей Иванов, вицепремиерът Дмитрий Рогозин, председателят на националния Съвет за сигурност Николай Патрушев, съветниците на Путин Сергей Глазев, Владислав Сурков и Алексей Пушков, както и шефовете на двете най-големи кремълски компании – Алексей Милер на "Газпром" и Игор Сечин на "Роснефт",

Ако тези мерки не доведат до резултат, ЕС вече обяви, че е готов да приеме и по-тежки икономически санкции.

На заседанието на външните министри в понеделник участва и българският първи дипломат Кристиан Вигенин. Българското правителство съобщи по-рано, че на този етап не споделя необходимостта от икономически санкции, тъй като страната ни ще понесе щети при евентуален руски отговор. Позиция срещу предприемането на бързи действия спрямо Москва споделят още Гърция, Кипър, Италия, Испания и Португалия.

Рогозин иронизира санкциите на САЩ

Сред санкционираните от САЩ руски представители са още премиерът на Крим Сергей Аксьонов, председателят на горната камара на парламента Валентина Матвиенко, както и двама близки съветници на президента Владимир Путин - Владислав Сурков и Сергей Глазев.

Освен това Белият дом налага санкции срещу бившия президент на Украйна Виктор Янукович, бивш държавен съветник и двама представители на "сепаратистки" настроените власти в Крим.

Владимир Путин не е в списъка на санкционираните, тъй като е крайно необичайно подобна мярка да бъде налагана на държавни глави, каза висш американски представител, цитиран от Ройтерс.

От Белия дом заявиха, че тези мерки изпращат силно послание на руското правителство, че има последици от неговите действия, накърняващи суверенитета и териториалната цялост на Украйна, включително действията в подкрепа на незаконния референдум за отделянето на Крим.

Първата реакция дойде от руския вицепремиер Рогозин, който коментира иронично: "Другарю Обама, а какво да правят тези, които нямат сметки и собственост в чужбина? Или не сте мислили за това?".

Киев от своя страна също готви санкции за високопоставени руснаци. Правосъдният министър на Украйна Павел Петренко каза, че отговорните за военната агресия в Украйна руски служители няма да бъдат допускани в страната, но не посочи конкретни имена.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа