САЩ и ЕС ще продължат натиска срещу Мадуро

Венецуелският президент положи клетва за нов мандат след контролирани избори

Николас Мадуро

Съединените щати няма да признаят легитимността на преизбрания венецуелски президент Николас Мадуро, заяви съветникът на президента на САЩ Доналд Тръмп за националната сигурност Джон Болтън, цитиран от Франс прес.

Това стана след като Мадуро положи клетва за втори шестгодишен мандат, който обаче е оспорван от опозицията и част от международната общност.

Болтън написа в Туитър, че Съединените щати ще "продължат да засилват натиска върху този корумпиран режим, да поддържат демократичното Национално събрание и да призовават за свобода и демокрация във Венецуела".

Държавният секретар на САЩ Майк Помпейо призова венецуелския президент да работи с Националното събрание - контролирания от опозицията еднокамарен парламент - "за мирно връщане към демокрацията".

Европейският съюз осъди новия мандат на Мадуро след едни "недемократични избори" и заплаши със "съответни мерки" в случай на нови посегателства срещу човешките права и правовата държава във Венецуела.

"Президентските избори, произведени през май (миналата година) във Венецуела, не бяха нито свободни, нито справедливи, и резултатите не са легитимни", заяви в комюнике върховният представител на ЕС за външната политика и сигурността Федерика Могерини.

Тя призова венецуелския президент да признае независимостта на контролирания от опозицията парламент "като демократично избрана институция, да освободи всички политически затворници, да спазва правовата държава, човешките права и основните свободи и да отговори незабавно на спешните нужди на населението".

Организацията на американските държави (ОАЕ) прие на извънредно заседание резолюция, в която обявява, че също не признава Мадуро за законен президент на Венецуела. Текстът бе одобрен с 19 гласа "за" при 6 "против", 8 въздържали се и една неприсъстваща страна.

Парагвай ще прекъсне дипломатическите си отношения с Венецуела и ще изтегли незабавно дипломатите си оттам, обяви президентът Марио Абдо, цитиран от Ройтерс. Той направи това броени минути след като венецуелският му колега положи клетва за нов мандат на поста.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят