САЩ и ЕС ще започнат търговски преговори

Страните от Г-7 изолираха Тръмп за връщането на Русия

САЩ и ЕС ще започнат търговски преговори

Лидерите на най-големите икономики в света успяха да направят малки крачки за решаване на търговското напрежение със САЩ, които въведоха мита върху стоманата и алуминия от Канада, ЕС и Мексико, но все още не може да се говори за пробив в ситуацията, която много анализатори обявиха за търговска война.

Официален френски представител съобщи, че ЕС и САЩ ще започнат експертни разговори по търговията до две седмици, отбелязва Ройтерс.

Според него американският президент Доналд Тръмп е приел ”принципът на диалога”.

След среща с френския президент Еманюел Макрон в рамките на форума Тръмп коментира, че очаква ”да се случи нещо и то да бъде положително”.

Макрон от своя страна посочи, че ”Има воля да работим, да напредваме заедно".

Според източници от кулоарите на срещата германският канцлер Ангела Меркел също е представила позиция за установяване на диалог.

Засега обаче не се знае как ще протече този процес и има ли шанс да се стигне до изход от ситуацията, провокирана от американския президент.

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер от своя страна предложи на президента Тръмп съвместна оценка на търговията между ЕС и САЩ в опит да помогне за решаването на спора.

"Доналд, готов съм да дойда във Вашингтон при първа възможност, за да направим съвместна оценка. Искам този проблем да се реши приятелски", казал Юнкер, а в отговор Тръмп кимнал в знак на съгласие.

Тръмп очаквано остана изолиран от останалите лидери на страните от Г-7, след като поиска връщането на Русия в групата и възстановяването на Г-8.

Меркел каза, че европейските страни и Канада не приемат това искане. Британският премиер Тереза Мей също призова страните да не подават на искането на Тръмп.

Международната общност санкционира Русия заради незаконната анексия на Крим и намесата ѝ в Източна Украйна.

Тръмп и Трюдо се шегуват за митата

Тръмп се изказа насърчително за хода на търговските преговори с Канада на двустранна среща с премиера Джъстин Трюдо.

Тръмп заяви, че САЩ и Канада се опитват да постигнат споразумение за намаляване на митата и търговските бариери и каза на Трюдо, че отношенията на САЩ с Канада са "по-добри от всякога".

Тръмп също така изрази мнението си, че ще има съвместна декларация след края на срещата на върха, въпреки острите разногласия между него и другите шестима лидери по въпроса за митата, които

САЩ искат да наложат на вносната стомана и алуминий.

В началото на срещата Тръмп се пошегува, че Трюдо се е отказал Канада да въвежда ответни мита върху американски стоки, предаде Ройтерс.

"Джъстин се съгласи да махне всички мита, всички търговски бариери между Канада и САЩ, така че съм много щастлив", каза Тръмп.

Трюдо побърза да му върне шегата: "Тогава бих казал, че положението с НАФТА е чудесно", имайки предвид Северноамериканското споразумение за свободна търговия.

Споделяне

Още от Свят

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?