САЩ и ЕС затегнаха санкциите срещу Москва: в "черния списък" влязоха фирми и близки до Путин

Москва обвини Запада, че пречи на примирието в Украйна, и обмисля контрамерки

САЩ и ЕС затегнаха санкциите срещу Москва: в "черния списък" влязоха фирми и близки до Путин

САЩ и Европейският съюз въведоха в петък нови икономически санкции срещу Русия, въпреки примирието между проруските сепаратисти и украинските власти.

Европейските лидери вкараха в "черния списък" дружествата Роснефт, Транснефт, Газпром нефт, както и 12 руски фирми от отбранителния сектор, сред които "Калашников", "Уралвагонзавод" и "Оборонпром".

Ще бъдат и замразени финансовите средства и икономическите ресурси на още 24 души, сред които са Александър Захарченко (министър-председател на т. нар. "Донецка народна република"), неговият "военен министър", ръководителят на Донбаската народна милиция, Генади Ципкалов (министър- председател на т. нар. "Луганска народна република"), Юрий Воробьов (заместник-председател на Съвета на федерацията на Руската федерация), националистът Владимир Жириновски (член на Съвета на Държавната дума на Русия), неговият син, както и заместник-председатели на руската Дума.

Санкциите по отношение на отбранителната индустрия и производството и разпространението на енергоносители ще бъдат прилагани спрямо договори, сключени от днес нататък, но няма да засягат вече действащи споразумения.

От петък ЕС забранява прякото или непрякото отпускане на нови заеми или участието в споразумение за отпускане на нови заеми с падеж над 30 дни на всички юридически лица, образувания или органи, включени в днешните списъци.

Новите мерки се отнасят общо до замразяването на финансови средства и икономически ресурси на хора, отговорни за активна подкрепа или осъществяване на действия или политики, подкопаващи или застрашаващи териториалната цялост, суверенитета и независимостта на Украйна, стабилността, сигурността в страната, които възпрепятстват работата на международните организации в Украйна, на хора и фирми, образувания или органи, свързани с тях.

Мерките засягат също юридически лица, образувания или органи, които подкрепят материално или финансово действия, подкопаващи или застрашаващи териториалната цялост, суверенитета и независимостта на Украйна.

Санкциите бяха обект на преговори между европейските лидери през цялата седмица. В крайна сметка те стигнаха до съгласие да ги въведат въпреки примирието в Украйна, но с уточнението, че могат да бъдат отменени след оценка на напредъка по прилагането на мирния план в Украйна.

САЩ затрудняват руски проекти за добив на петрол

САЩ също въведоха нови санкции, като включиха в списъка руската Сбербанк. Затегнати са и наказателните мерки срещу Банката на Москва, Газпромбанк, Росселхозбанк, Внешекономбанк и ВТБ.

Освен това са блокирани активи на пет отбранителни компании – Митищински машиностроителен завод, Машиностроителен завод "М. И. Калинин", "Алмаз-Антей", Научно-изследователския институт по приборостроене (НИИП).

В списъка на новите санкции е включена и компанията Долгопрудний изследователско-производствен комплекс.

Въведените санкции забраняват износ на стоки, услуги и технологии в подкрепа на руски проекти за добив на петрол на дълбоководни участъци, арктическия шелф или шистови пластове за пет руски енергийни компании: Газпром, Газпром нефт, Лукойл, Сургутнефтегаз и Роснефт.

Затегнати са условията за достъп до чуждестранно финансиране на компаниите Газпромнефт и Транснефт. Санкции са въведени и срещу корпорацията Ростех.

"Имайки предвид пряката военна намеса на Русия и опитите ѝ да дестабилизира Украйна, ние задълбочаваме нашите санкции съвместно с нашите европейски съюзници", заяви американският финансов министър Джейкъб Лю.

Москва готви контрасанкции и обвини Запада, че спира примирието

Руският президент Владимир Путин коментира, че санкциите като инструмент на външната политика са малко ефикасни и никога не са имали очакваните резултати.

Въпреки че Москва вече обяви, че готви нови контрасанкции, Путин заяви, че ще се съгласи с предложението да бъдат въведени само ако това бъде от помощ за руските производители.

"Ако правителството стигне до извода, че такива стъпки съответстват на интересите на нашата икономика, ние ще предприемем ответни мерки. Но ако е просто за да покажем своята твърдост и да понесем щети заради това, ние няма да направим това", каза Путин.

По-рано руският външен министър Сергей Лавров коментира, че Европейският съюз проваля мирните усилия в Източна Украйна, като затяга санкциите срещу Москва.

"Вземането на такова решение в момент, когато мирният процес става по-стабилен, означава да се избере пътя за провалянето на този процес", заяви Лавров.

Той добави, че Русия ще отговори на санкциите спокойно, адекватно и преди всичко, изхождайки от необходимостта да защити собствените си интереси.

Споделяне

Още от Европа

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?