САЩ и Европа ще облекчат дълговете на бедстващите държави в Азия

Пет дни след опустошителното земетресение в Югоизточна Азия, големите страни кредиторки вече обмислят варианти за налагане на мораториум или опрощаване на част от дълговете на най-засегнатите държави, за да подпомогнат правителствата им да се справят с последиците от опустошителното бедствие.

В четвъртък официалният брой на жертвите от гигантските вълни цунами, предизвикани от разрушителното земетресение от 9-та степен по Рихтер в Индийския океан в неделя, вече стигнаха 120 000 и продължават да нарастват.

Същия ден започнаха да пристигат и първите организирани доставки на хуманитарни помощи от цял свят в най-бедстващите региони на Индонезия - която до този момент е обявила 80 000 загинали, Шри Ланка, Тайланд и други. Военни кораби и самолети започнаха да доставят извънредно необходимата хуманитарна помощ за опустошеното крайбрежие на индонезийския остров Суматра, където се разлагат и подуват множество трупове на петия ден след силното земетресение и цунами в района, предаде АП.

Берлин и Париж предлагат мораториум върху дълговете, САЩ ще подкрепят мерки за облекчаване

Съединените щати заявиха в сряда, че подкрепят мерки за облекчаване на дълга на страните от южна Азия, опустошени от вълните цунами.

Отворени сме за всякакви идеи, заяви Андрю Натсиъс, ръководител на Американската агенция за международно развитие (USAID). Той обаче не посочи нищо конкретно и каза, че засега по този повод не се предвижда среща на страните-кредиторки от Парижкия клуб. Според източник, близък до клуба, въпросът с дълговете на засегнатите от природното бедствие страни, вероятно ще се разгледа на срещата му, насрочена за 12 януари 2005 година.

Траур в Западна Европа

Европейските лидери подготвят гражданите си за най-лошото, след като намаляват надеждите да бъдат намерени живи близо 5 хиляди чуждестранни туристи, главно шведи и германци, съобщи Ройтерс.

Швеция, за която се предполага, че може се окаже една от страните с най-много жертви от вълните цунами в Индийския океан, обяви събота за ден на национален траур. От тази вечер в Белгия знамената ще бъдат свалени наполовина в продължение на три дни в знак на почит за жертвите от вълните цунами.

В същото време Вашингтон не реагира на идеята на германския канцлер Герхард Шрьодер за мораториум върху дълговете на Индонезия и Сомалия. Също в сряда канцлерът заяви, че на въпросната среща на Парижкия клуб неговото правителство ще предложи мораториум върху дълга на Индонезия и Сомалия.

Дългът на Индонезия възлиза на 130,8 милиарда долара, а на Сомалия е 2,5 милиарда долара. Външните задължения на Индия са 82,9 милиарда долара. Дългът на Тайланд е 58,2 милиарда долара, на Шри Ланка - 7,7 милиарда долара и на Малайзия - 48,3 милиарда долара, уточнява Франс прес.

В четвъртък френският президент Жак Ширак също поиска правителството "да подкрепи в рамките на Парижкия клуб налагането на мораторум върху дълговите плащания на засегнатите от вълните цунами" страни от Азия.

Италианският премиер Силвио Берлускони пък призова за извънредна среща на Г-8 във връзка с природното бедствие в Азия, на която да бъде обсъдена организацията на изпращането на помощи и евентуално опростяване на част от дълговете на пострадалите държави.

В същото време продължават опитите за координация на помощите за пострадалите региони, които се събират в цял свят не само от правителствени източници.

Говорителят на Европейската комисия Амадеу Алтафай съобщи, че Брюксел настоява за скорошно свикване на конференция на международните донори за координиране на помощта, като ООН трябва да има водеща роля на форума. Правителствата на 25-те държави в ЕС вече са се договорили на 7 януари в Брюксел да се свика спешна среща на министерско равнище, за да обсъдят по-нататъшното отпускане на помощи на базата на оценките, направени от ООН.

Бившият канцлер Хелмут Кол остава в Шри Ланка, за да помага

Бившият германски канцлер Хелмут Кол, който бе пряк свидетел на опустошенията от приливната вълна в Шри Ланка, е решил да остане още в страната, за да организира помощ за пострадалите, предадоха световните агенции. В изявления за в. Билд от Коломбо той казва, че разрушенията в Шри Ланка му напомнили за пораженията от бомбардировките през Втората световна война.

още

Сингапур предложи днес до дни да бъде свикана среща на върха на пострадалите от природното бедствие държави, която да обсъди приемането на стратегия за справяне със ситуацията.

До този момент ЕС и страните членки са отпуснали помощ от общо около 50 милиона евро, като се очаква тази сума да се увеличи в близките седмици. САЩ отпуснаха 35 млн. долара (25,5 млн. евро), Япония - 29 млн. евро, Канада - 23 млн. евро, Австралия - 20 млн. евро и други.

Продължават да се увеличават и помощите, събирани от неправителствени организации.

Само за два дни британски неправителствени организации са събрали рекордните 20 млн. лири (28,2 милиона евро) в помощ на пострадалите.

Най-големият мобилен оператор в Португалия TMN помоли своите около 5 млн. абонати да изпратят SMS на специален телефон в помощ на жертвите на вълните цунами в Азия. Всеки SMS ще бъде на стойност 1 евро. Чрез подобна инициатива на мобилните оператори и медиите в Италия вече са събрани над 11 млн. евро.

Десет неправителствени организации в Германия са събрали 7 млн. евро.

Фалшива тревога предизвика паника в Индия

Фалшива тревога за опасност от ново разрушително цунами предизвика паника по южното индийско крайбрежие в четвъртък.

Паника обзе населението, след като властите предупредиха за опасност от нови огромни вълни. Полицията заяви, че вторични трусове на островите Адаман и Никобар в близост до епицентъра на земетресението, което предизвика унищожителните вълни цунами в неделя, биха могли да предизвикат големи приливни вълни.

АП предаде, че десетки хиляди местни жители са избягали от домовете си в района, където природното бедствие в неделя причини хиляди жертви.

Интернет-търсачките се включиха в хуманитарната подкрепа

Интернет търсачката Google, порталите Yahoo! и MSN и виртуалният магазин Amazon.com призовават на страниците си да се окаже помощ на пострадалите от вълните цунами в Азия и Сомалия, съобщи АФП.

още

Няколко часа по-късно властите отмениха тревогата. Държавният министър на науката и технологиите Капил Сибал заяви, че тревогата е била обявена на базата на невярна информация, получена от американската изследователска група Тера рисърч от Портланд, Орегон. Той се оправда, че властите не са казали със сигурност, че вълни цунами ще връхлетят южното крайбрежие, а само са предупредили за възможна опасност.

През последните 24 часа в Югоизточна Азия бяха регистрирани серия от земетресения. Те обаче са били около 1000 пъти по-слаби от катастрофалния трус край индонезийския остров Суматра в неделя и вероятно не могат да предизвикат образуването на вълни цунами, обясни експерт по земетресенията от Хонконгския университет.

Близо 70 вторични труса с магнитуд 5 и повече по скалата на Рихтер са регистрирани в Индийския океан от неделя насам. Само през последните 24 часа са регистрирани пет труса с магнитуд 5.6 по скалата на Рихтер или повече, съобщи в четвъртък американският център за геологично наблюдение в Голдън, щата Колорадо.

Най-силният от последните пет вторични труса - с магнитуд 6.2 - е бил регистриран на 90 км северно от Никобарските острови.

Според геофизика Уейвърли Пърсън, директор на програма в центъра, вторичните трусове ще продължат седмици и месеци, но нови земетресения убийци от девета степен не се очакват. Най-силният вторичен трус - с магнитуд 7.5, е бил регистриран около 3.5 часа след главното земетресение.

Споделяне

Още от Свят