САЩ и Франция подкрепиха обединената сирийска опозиция

САЩ заявиха, че подкрепят обединената сирийска опозиция, след като повечето сили, обявили се срещу правителството на президента Башар Асад, постигнаха споразумение в Доха, съобщи Франс прес, цитирана от БТА.

 

"Бързаме да подкрепим (Сирийската) национална коалиция, която отваря път към свършека на кървавия режим на Асад, към мирно, справедливо и демократично бъдеще, каквото заслужава целият народ на Сирия", заяви в комюнике заместник-говорителят на Държавния департамент Марк Тонър.

 

САЩ приветстваха опозиционните групировки по повод постигнатото споразумение и благодариха на Катар за предоставената подкрепа.

 

"Ще работим с Националната коалиция, за да може нашата мирна и хуманитарна помощ да отговаря на нуждите на сирийския народ", добави Тонър.

 

Франция "подкрепя изцяло" новосъздадената Сирийска национална коалиция, "за да стане тази коалиция достойна за доверие алтернатива на режима на Башар Асад", заяви френският

външен министър Лоран Фабиюс. Той добави, че Франция ѝ пожелава да получи бързо възможно най-широка подкрепа от сирийците, както и от международната общност.

 

Лоран Фабиюс изрази задоволство от включването на Сирийския национален съвет - най-голямата организирана опозиционна структура, в новото обединение.

 

"Франция е готова в тясна връзка с новата коалиция да предостави засилена помощ на сирийския народ", увери той.

 

След изтощителни преговори, започнали в четвъртък под егидата на Катар и на Арабската лига, формирования на сирийската опозиция сключиха в Доха споразумение за създаване на Сирийска национална коалиция, обединяваща повечето опозиционни сили.

 

Така бе изпълнено желанието на арабски и западни държави да видят опозицията обединена в лицето на изпълнителен орган, способен да преговаря с международната общност и да разпределя помощите.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят