САЩ и Германия предупредиха Камерън да не ревизира отношенията с ЕС

САЩ, Германия и британските либералдемократи, които участват в британското правителство, предупредиха британския премиер консерватор Дейвид Камерън за рисковете от плана му да предоговори отношенията на Великобритания с ЕС, предаде Франс прес.

Очаква се по-късно този месец Камерън да произнесе реч за Европа, в която е възможно да предложи организирането на референдум след британските общи избори през 2015 г., по въпроса за връщане на някои правомощия от Брюксел в Лондон.

 

Евентуален референдум "би могъл да парализира усилията за постигане на една по-добра Европа", предупреди германският депутат Гюнтер Крихбаум, който ръководи делегация от няколко германски партии на посещение в Лондон.

 

"Великобритания може да се окаже изолирана", предупреди Крихбаум, който е председател на комисията по европейски въпроси в германския парламент и е член на Християндемократическия съюз на канцлерка Ангела Меркел.

 

САЩ също изразиха желание Великобритания да остане в състава на ЕС.

 

"Връзките ни с ЕС като институция се засилват. ЕС има растящо влияние в света и ние искаме Великобритания да има реално влияние в състава на ЕС", заяви заместник-държавният секретар на САЩ по европейските въпроси Филип Гордън при посещение в Лондон.

 

"Това е в интерес на САЩ. Ние желаем да има един отворен навън ЕС, а Великобритания да е негов член", добави Гордън.

 

Той подчерта, че референдумите "често пъти са водили държави до капсулиране", но същевременно отбеляза, че "Великобритания е тази, която да прецени кое е в неин интерес".

 

Тези изявления съживиха дълбоките разногласия по тази тема в британското правителство между проевропейските либералдемократи и подложените на натиск от евроскептиците консерватори.

 

Либералдемократичният вицепремиер Ник Клег заяви, че евентуален референдум би превърнал Великобритания във "второразрядна страна" в Европа.

 

"Какъвто и въпрос да се зададе на евентуален референдум, нещата се свеждат до едно и също запитване: иска ли Великобритания да играе водеща роля в Европа днес и в бъдеще? Искаме ли да водим или да останем встрани с нещо като второразреден статут?", попита той.

 

Премиерът Камерън в предишни изявления се обяви за предефиниране на отношенията между Великобритания и ЕС и за връщането на някои от делегираните на Брюксел правомощия на Лондон. Той обаче подчерта, че е в интерес на Великобритания да остане в ЕС.

 

Камерън избегна да коментира евентуален референдум по въпроса за излизане на Великобритания от ЕС въпреки натиска на евроскептиците в партията му и все по-голямата подкрепа за такъв вариант сред британската общественост.

 

Великобритания е член на ЕС от 1973 г., но не се присъедини към 17-те страни от еврозоната, отбелязва АФП, цитирана от БТА.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?