САЩ и Индия подписаха историческо ядрено споразумение

САЩ и Индия подписаха историческо ядрено споразумение

Съединените щати ще предоставят на Индия ядрено гориво и технологии, съгласно подписаното в четвъртък историческо споразумение между двете страни.

То бе договорено по време на визитата на американския президент Джордж Буш в Ню Делхи.

От своя страна Индия обещава да отвори за международни инспекции своите 14 атомни реактори, използвани за мирни цели, както и да раздели производството на атомна енергия от военната си програма, предаде СиЕнЕн.

Въпреки това Индия, която за пръв път преди девет години тества ядрените си оръжия, ще запази в тайна осем обекта, свързани с военното ѝ производство, предвижда споразумението.

Части от подписания документ не бяха оповестени, но той подлежи на одобрение от Конгреса на САЩ преди да влезе в сила.

На пресконференция след срещата си с индийския премиер Манмохан

Сингх, Джордж Буш обяви, че Индия и САЩ са постигнали историческо споразумение за сътрудничество в ядрената енергетика.

Той посочи, че ще поиска от американския Конгрес да преразгледа някои закони, така че Индия да може да получи достъп до американски ядрени технологии и материали. 

Подготовката за разделянето на гражданските и военните ядрени обекти е приключила успешно, каза индийският премиер Сингх. Той обяви, че страната му ще започне консултации с Международната агенция по атомна енергия за условията на контрола.

Според Буш чрез това споразумение светът ще стане “по-сигурен”. Той поздрави Индия, че дава пример на други държави да развиват атомната си енергетика по начин, който отговаря на условията за неразпространение на ядрено оръжие.

Индия не е подписала Споразумението за неразпространение на ядрено оръжие, чиято цел е да възпре разпространението на такива оръжия в неядрени държави. Критици на сделката между Индия и САЩ смятат, че така се подкопава международната договореност.

Бурно развиващата се индийска икономика изпитва глад за енергийни източници и се очаква търсенето на нараства.

След 1998 г., когато Индия изпробва ядрените си оръжия, отношенията ѝ със САЩ се влошиха поради опасността от военна надпревара със съседен Пакистан, който почти по същото време извърши изпитания на своите ядрени оръжия.

Сега САЩ и Индия твърдят, че подписаното ядрено споразумение е в основата на стратегическото им партньорство.

Следващата спирка от обиколката на Буш е Пакистан, където в четвъртък американски дипломат и неговият шофьор загинаха при самоубийствен атентат пред американското консулство в Карачи.

Над 50 души бяха ранени при две експлозии на паркинга на хотел Мариот близо до консулството на САЩ.

По този повод Буш заяви, че терористи и убийци няма да попречат на плановете му да посети Пакистан.

По думите му взривовете са доказателство, че войната срещу терора продължава и затова държавите трябва да се обединят.

Буш заяви, че обсъдил с Манмохан Сингх възможностите за обмен на информация между разузнавателните служби на двете страни в борбата срещу тероризма.

Споделяне

Още от Свят

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?