САЩ и Иран обсъдиха ядрената програма на Техеран

САЩ обявиха, че са провели разговори на най-високото от 30 години насам ниво с Иран за ядрената програма на Техеран, съобщи Ройтерс в четвъртък. "Важният" двустранен разговор е станал в рамките на срещата между Иран и петте странни постоянни членки на Съвета за сигурност на ООН – САЩ, Русия, Великобритания, Франция и Китай - плюс Германия в Женева.

Говорителят на Държавния департамент Робърт Уд заяви, че срещата е била между зам.-държавния секретар Уилям Бърнс и иранския главен преговарящ по ядрените въпроси Саид Джалили. Според западни дипломати това е станало по време на обедната почивка след края на сутрешната сесия преговори. Иран обаче отказа да потвърди за срещата.

Участниците в преговорите в Женева са постигнали съгласие за тяхното продължаване през октомври. Кореспондентът на ББС отбелязва обаче, че разговорите по иранската ядрена програма не са постигнали значителен прогрес.

Саид Джалили заяви на върховния представител на ЕС за външната политика и сигурността Хавиер Солана, че Техеран няма да се откаже "от някои свои права". Изразът обикновено се използва от ирански официални лица, когато говорят за спорната ядрена програма на страната си, отбелязва Ройтерс.

Според ирански медии Джалили е използвал "ясен и недвусмислен" език по време на срещата.

Споделяне

Още от Свят

Какво очаквате да свърши служебното правителство?