САЩ и Иран решиха да седнат на масата за преговори

САЩ и Иран започнаха в понеделник първите си двустранни публични разговори за последните 30 години, съобщиха световните информационни агенции. Сигурността на Ирак е единствената точка в дневния ред. Посланиците на Вашингтон и Техеран провеждат своята среща в дома на иракския премиер Нури Малики.

Очаква се САЩ да изразят и опасенията си, че Иран предоставя оръжия и подкрепя бунтовниците в Ирак. В същото време Техеран твърди, че са разкрити няколко шпионски мрежи, които работят на иранска територия. В неделя иранските власти привикаха швейцарския посланик и му изискаха обяснения за шпионската дейност.

Според съобщение по иранската държавна телевизия, целта на шпионите е да се “внедрят и да извършват саботажна дейност в западната, централната и югозападната част на страната”.

Швейцария представлява и интересите на САЩ в Иран. Белият дом нито отхвърли нито потвърди обвиненията. “Ние предупредихме Иран да играе позитивна роля в Ирак... и да спре да обвинява други за проблеми, които сами си причиняват”, заяви говорителят на Белия дом Дана Перино.

Споделяне

Още от Свят