САЩ и Иран започнали тайни преговори

САЩ и Иран са започнали тайни преговори, насочени към установяване на неофициални дипломатически отношения, пише в четвъртък вестник "Аарец", като се позовава на анонимен американски източник.

Разговорите, в които участват високопоставени представители на двете страни, се провеждат в щаб квартирата на ООН в Ню Йорк. Инициативата е на САЩ.

Известно е, че по време на преговорите Иран за пореден път е поискал от САЩ "да възнагради" Техеран за освобождаването на американската туристка Сара Шурд, която беше в ирански затвор около година по обвинение в шпионаж.

"Аарец" уточнява, че сред участниците в преговорите са лица от обкръжението на президента на Иран Махмуд Ахмадинеджад, който е в Ню Йорк за Генералната асамблея на ООН. На 21 септември Ахмадинеджад направи изказване, че САЩ биха могли да освободят няколко ирански затворника като благодарност за излизането на Шурд на свобода.

В понеделник в заявленията по темата за отношенията с Иран президентът на САЩ Барак Обама говори за необходимостта да се реши тази ситуация с дипломатически методи. Вашингтон желае мирно решаване на въпроса за ядрената програма на Иран.

Международната общност подозира, че целта на програмата е създаване на ядрено оръжие, но Техеран твърди, че разработките имат изключително мирен характер.

Дипломатическите отношения между САЩ и Иран бяха прекъснати през 1979 г., когато след Ислямската революция група ирански студенти взеха за заложници 66 граждани на САЩ, намиращи се в американското посолство в Техеран, и задържаха повечето от тях в продължение на 444 дни. От тогава официалните контакти между държавите се поддържат с посредничеството на Швейцария.

Споделяне

Още от Свят

Какво очаквате да свърши служебното правителство?