САЩ и Италия са световни лидери в продажбата на оръжие

САЩ имат дял от над две трети от оръжейните продажби в света през 2008 г., която отбеляза тригодишно дъно на оръжейните сделки, съобщи вестник "Ню Йорк таймс", цитиран от Ройтерс.

Според проучване на Конгреса САЩ са били намесени в 68.4% от световните продажби на оръжия през 2008 г. Продажбите на американски оръжия са се увеличили с почти 50% до 37.8 млрд. долара въпреки световната икономическа рецесия. За сравнение през 2007 година продажбите са били за 25.4 млрд. долара през предходната 2007 г.

Според проучването търговията с оръжия в световер мащаб е намаляла със 7.6% до 55.2 млрд. долара - най-ниското ѝ равнище от 2005 г.

Според проучването увеличаването на продажбите на САЩ се дължи на големите нови поръчки от клиенти в Близкия изток и Азия, както и с постоянните договори за оборудване и поддръжка с американски клиенти.

САЩ водят убедително и в продажбата на оръжия за държавите от развиващия свят. През 2008 г. са сключили с такива страни оръжейни сделки на обща стойност 29.6 млрд. долара - дял от 70.1%. Най-крупните договори на САЩ са подписани с развиващите се страни са с Обединените арабски емирства - за система за противовъздушна отбрана на стойност 6.5 млрд. долара, с Мароко - за изтребители за 2.1 милиарда долара и с Тайван за хеликоптери за 2 милиарда долара.

Индия, Ирак, Саудитска Арабия, Египет, Южна Корея и Бразилия също са сключили оръжейни споразумения със Съединените щати.

Според доклада най-големият купувач на оръжия в развиващия се свят миналата година са били Обединените арабски емирства, които са дали общо 9.7 млрд. долара. Саудитска Арабия се нарежда на второ място с 8.7 млрд. долара, а Мароко - на трето с 5. 4 млрд. долара.

Споделяне

Още от Свят