САЩ и Израел възнамеряват да предложат на Русия сделка за Сирия

Съветникът за националната сигурност на президента Тръмп Джон Болтън

САЩ и Израел възнамеряват на очакваната тристранна среща в Ерусалим да предложат на Русия сделка, включваща сваляне на санкциите срещу сирийските власт в замяна на съгласието на Москва да предприеме действия, необходими за сдържането на влиянието на Иран в арабската страна, съобщи в неделя на сайта си в. "Аш Шарк ал Аусат", цитиран от ТАСС.

Съветът за сигурност на Русия по-рано съобщи, че неговият секретар Николай Патрушев ще има среща със съветника по националната сигурност на Белия дом Джон Болтън и с председателя на Съвета за национална сигурност на Израел Меир Бен Шабат в края на юни в Ерусалим.

Според сведения на изданието една от главните теми, които ще се обсъждат, е иранското присъствие в Сирия. Освен това страните възнамеряват да обсъдят в Ерусалим план за пътна карта, в рамките на която "САЩ и съюзниците им ще предложат на Москва такива стимулиращи фактори в Сирия, като (нейното) възстановяване, легитимност (на сегашните сирийски власт) и сваляне (от тях) на санкциите в замяна на ангажирането на Русия с конкретни действия, свързани със сдържането на ролята на Иран" в арабската страна.

Както по-рано съобщи 13-ти канал на израелската телевизия, израелският премиер Бенямин Нетаняху заяви, че сам е предложил на руския президент Владимир Путин и на американския му колега Доналд Тръмп организирането на такава среща. След посещенията си във Вашингтон и Москва Нетаняху каза пред журналисти, че придвижва инициатива, целта на която е съдействието за извеждането от Сирия на чуждестранните войски, включително и на иранските сили.

Споделяне

Още от Свят