САЩ и Канада отхвърлиха руските претенции в Арктика

САЩ и Канада отхвърлиха руските претенции в Арктика

САЩ и Канада категорично отхвърлят евентуални руски териториални претенции върху дъното на Северния ледовит океан. В последната седмица тече руска експедиция под полярната шапка на северното полукълбо, която има за цел да докаже, че почти половина от дъното на океана има структурата на руския крайбрежен шелф и следователно е руска територия.

Целта е домогване до предполагаемите огромни залежи на нефт и газ под ледените шапки. Според някои оценки те надхвърлят 10 милиарда куб.м.

В четвъртък руска подводница успя да постави титаниева капсула с руския флаг на дъното по средата на водния басейн.

Руският външен министър Сергей Лавров заяви, че определянето на принадлежността на шелфа на Северния полюс се основава на международното право. “Никой не разхвърля флагове”, каза той.

“Когато изследователите стигнат някаква точка, неизследвана от никого, оставят флаг. Така беше и на Луната, между другото”, каза Лавров, цитиран от РИА Новости.

“Що се касае до юридическата страна на нещата, тази експедиция е част от голяма работа, която се осъществява на основата на конвенцията по морско право”, допълни той.

Според САЩ поставянето на руския флаг на дъното на океана няма никаква юридическа сила. Това каза представителят на Държавния департамент на САЩ Том Кейси.

“Дори ако бяха отишли и боядисали подводните хребети с цветовете на руския флаг, и в този случай не мисля, че това би променило каквото и да е”, заяви той, цитиран от ББС.

По-рано канадският външен министър Питър Маккей нарече руската експедиция “обикновено шоу”, като напомни, че сега не е 15 век.

“Това не е 15 век. Не може да обикаляш света, забивайки свои флагове като заявяваш: “Ние вземаме тази територия”. Няма заплаха за суверенитета на Арктика и Канада. Съвсем не сме обезпокоени от тази мисия – по същество това е само шоу, устроено от Русия”, каза Маккей.

Според международното законодателство петте държави, които имат територия около арктическия кръг – Канада, Норвегия, Русия, САЩ и Дания -през своя контрол над Гренландия, имат права на 320 километра икономическа зона от брега си към Северния полюс.

Руснаците искат да разширят правата си върху дъното на Северния ледовит океан, защото според тях голяма част от дъното му е продължение на континенталната плоча на Сибир. “Русия може да даде доказателства за своето претенции за права над 1 милион квадратни километра от океанското дъно”, съобщи преди три дни руският държавен телевизионен канал Вести – 24.

Руските медии съобщават, че научната експедиция и новото предявяване на претенции може да доведе до засилването на напрежението със САЩ в битката за природните богатства на морското дъно.Според Кремъл научната експедиция има за цел да докаже, че хребетът на Ломоносов, подводна планинска верига, простираща се на над 1 800 км в дължина, стигащ почти до Северния полюс, е геологическо продължение на руската територия. Отрича се, че експедицията е опит за заграбване на земя.

Споделяне

Още от Свят

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?