САЩ и Китай договориха търговско примирие

САЩ и Китай договориха търговско примирие

Съедините щати и Китай договориха 90-дневно прекратяване на търговския си конфликт, който разтърси финансовите пазари и заплаши растежа на световната икономика, съобщиха световните агенции.

Американският президент Доналд Тръмп се съгласи да не повишава от 1 януари митата от 10 на 25 процента върху китайски стоки за 200 милиарда долара.

Пекин от своя страна ще купи значително количество земеделски и промишлени продукти, енергоносители и други стоки от САЩ, за да се съкрати огромния търговски дисбаланс между двете страни, се казва в съобщение на Белия дом.

Договореността беше постигната между американският президент Доналд Тръмп и китайския му колега Си Цзинпин след срещата на върха на Г-20 в Буенос Айрес.

Допълнителните тарифи обаче ще бъдат наложени, ако не се достигне до споразумение между Вашингтон и Пекин в рамките на трите месеца.

Срещата между президентите на САЩ и Китай Доналд Тръмп и Си Цзинпин премина "много добре", заяви съветникът по икономическите въпроси в Белия дом Лари Къдлоу, цитиран от световните агенции. 
   

Работната вечеря на двамата лидери се състоя в хотел в аржентинската столица след края на срещата на върха на Г-20 и продължи близо два часа и половина.
Никоя от страните не разпространи изявление за резултатите от разговорите, посветени главно на търговски въпроси.
Веднага след срещата Тръмп се отправи към летището, за да отпътува за Вашингтон.  
   
Китайската централна телевизия съобщи, че по време на срещата Тръмп се съгласил да не въвежда от 1 януари 2019 г. нови мита върху стоки от Китай.
  
Сътрудничеството е най-добрият избор за Китай и Съединените щати, заяви китайският президент Си Цзинпин пред американския си колега Доналд Тръмп преди началото на двустранната им среща в кулоарите на форума на Г-20 в

Буенос Айрес, съобщи агенция Синхуа. Си Цзинпин добави, че би искал да обмени с Тръмп мнения по въпроси от общ интерес и заедно да набележат насоките на китайско-американските отношения през следващия етап.

Китай и Съединените щати, като две големи страни с голямо влияние, носят огромна отговорност за световния мир и просперитет, добави председателят на КНР. 
    
Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че има "невероятни отношения" с китайския си колега Си Цзинпин, преди началото на срещата им в кулоарите на форума на Г-20 в Аржентина, предаде Ройтерс.

"Нашите отношения са много специални. Смятам, че отношенията, които имам с президента Си, ще бъдат основната причина, поради която ние вероятно ще постигнем нещо добро за Китай и за Съединените щати, така че ние много ги ценим", каза Тръмп, визирайки търговията. 

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес