САЩ и Китай се отказаха от планираните наказателни мита

Има съгласие по първия етап от търговското споразумение

САЩ и Китай се отказаха от планираните наказателни мита

САЩ и Китай постигаха консенсус по първия етап от търговското споразумение.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви, че няма да бъдат въвеждани предвидените за 15 декември наказателни мита за китайски стоки.

По думите му Китай се е съгласил на много структурни промени и мащабно купуване на селскостопански стоки, енергия и промишлени стоки.

Президентът обяви незабавно начало на преговори с Китай по втората фаза от търговското споразумение.

По-рано Министерството на търговията на Китай потвърди постигането на консенсус по първия етап от търговското споразумение със САЩ.

На специална пресконференция в Пекин зам.-министърът на финансите Ляо Мин, цитиран от ТАСС, каза, че САЩ са се съгласили поетапно да премахнат част от допълнителните мита за китайски стоки.

В отговор Китай може да отмени повишаването на митата за американски стоки от 15 декември.

От обясненията на Вашингтон стана ясно, че съществуващите тарифи от 25% за вноса на китайски стоки ще останат такива, каквито са, докато останалите мита ще бъдат понижени до 7.5%.

"Ще започнем незабавно преговори за втората фаза на търговската сделка с Китай, вместо да чакаме до президентските избори през 2020-а година. Това е невероятна сделка за всички. Благодаря ви!", добави Тръмп.

САЩ ще запазят мита върху китайски внос за 250 млрд. долара, като в същото време ще бъдат намалени от до 7.5% тарифите върху китайски вноса за 120 млрд. долара. Новината изглежда добра, но леко разочароваща на фона на вчерашна информация на "Уолстрийт джърнъл", че САЩ са съгласни на намаляване на съществуващите мита с цели 50% за вноса на китайски стоки за 360 млрд. долара, съобщава БНР.

От своя страна Пекин коментира, че сделката е добра не само за двете страни по нея, но и за целия свят.

"Китай вярва, че като водещи икономики в света, Китай и САЩ трябва да имат предвид по-големите интереси, свързани с двустранното търговско споразумение", каза той. Сделката ще защита законните интереси на китайските фирми при тяхната дейност в САЩ и ще доведе до нарастване на доверието на световните капиталови пазари, допълни китайски представител. Според него и двете страни са се споразумели да завършат последните преговорни етапи възможно най-бързо, включително превод и преглед на сделката от юридическа гледна точка възможно най-скоро.

Китай също така ще започне да внася американска пшеница, ориз и царевица в рамките на договорените квоти.

Близкото до китайската комунистическа партия издание Global Times пък информира, че текстът на договореното със САЩ споразумение включва девет глави, включително за правата на интелектуална собственост, трансфер на технологии, за вноса на американски хранителни и селскостопански стоки, за финансовите услуги, валутните курсове и тяхната прозрачност, разширяване на търговията, двустранна оценка, уреждане на спорове и окончателно споразумение.

Споделяне

Още от Свят

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?