САЩ и Китай си обещаха стратегическо сътрудничество

Във втория ден от двустранните разговори във Вашингтон САЩ и Китай се договориха да сътрудничат по трудни за решаване външнополитически въпроси, предаде Асошиейтед прес, цитирайки американския държавен секретар Хилари Клинтън. Сред тези въпроси ще бъдат ядрените програми на Иран и Северна Корея.

Според Клинтън САЩ и Китай споделят желанието да се попречи на Иран да се превърне в ядрена сила и се притесняват, че, ако Иран стане ядрена сила, това може да предизвика надпревара за въоръжаване в близкоизточния регион.

В края на двустранните разговори държавният секретар подчерта, че САЩ и Китай са поставили основите на една позитивна връзка на трайно двустранно сътрудничество.

Разговорите бяха първият кръг от така наречения стратегически и икономически диалог между Пекин и Вашингтон. Всяка година ще има нов кръг от този диалог.

Двете страни са се договорили още да поддържат политиките си за съживяване на техните икономики, както и да коригират в дългосрочен план дисбаланса в икономическите си отношения.

"Двете страни признават, че тясното сътрудничество между тях е от ключово важно значение за здравето на световната икономика, затова се ангажират да приемат политики, които да доведат до по-траен и балансиран растеж в бъдеще", се казва в изявление на американското министерство на финансите.

Вашингтон ще се постарае да намали бюджетния си дефицит до едно поносимо ниво до 2013 г. Пекин пък е поел ангажимента за конкретни мерки за либерализиране на икономиката си. На срещата Пекин е обявил, че има намерение да започне работа по проекти за либерализиране на лихвените проценти, както и намерението си да отвори пазара си на услуги за частни инвеститори.

Споделяне

Още от Свят

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?