САЩ и Китай засилват сътрудничеството в областта на ядрената сигурност

Барак Обама и Си Дзинпин (на преден план) по време на разговорите във Вашингтон.

Президентът на САЩ Барак Обама и китайският лидер Си Цзинпин, които разговаряха в кулоарите на срещата на върха по ядрената сигурност във Вашингтон, обещаха да усилят сътрудничеството си в борбата срещу контрабандата на ядрени материали и се обявиха за ядрено обезоръжаване на Корейския полуостров и за прилагане в пълен обем на въведените срещу Пхенян санкции на ООН, предаде Асошиейтед прес.

"Президентите на двете страни проведоха откровен и задълбочен разговор, в който обмениха мнения по редица въпроси и постигнаха важен консенсус. Срещата бе позитивна, конструктивна и плодотворна", каза пред журналисти Чжън Цзегуан, заместник-външен министър на Китай.

Освен по въпроса за ядрената сигурност, Обама и Си се споразумяха да работят повече по киберсигурността и по двустранен инвестиционен договор, каза Чжън, цитиран от Ройтерс.

Той обаче допълни, че остават разногласията за китайските териториални претенции Южнокитайско море и за плановете на САЩ да разположи система за противоракетна отбрана в Южна Корея в отговор на направените от Пхенян в последно време ядрени и ракетни изпитания. Пекин се опасява, че обсегът на тези ракети се простира далеч извън Корейския полуостров и че те могат да бъдат насочени към територията на Китай.

САЩ ще усилят сътрудничеството си с Китай в борбата срещу контрабандата на ядрени материали, заяви от своя страна американският президент Барак Обама.

По думите му лидерите на двете страни са "за" ядрено обезоръжаване на Корейския полуостров и за осъществяване в пълен обем на въведените срещу Пхенян санкции на ООН.

Обама изрази надежда за открит обмен на мнения по въпросите, по които САЩ и Китай имат съществени разногласия - киберсигурността, човешките права и ситуацията в Южнокитайско море.

Споделяне

Още от Свят

Започна кампанията за предсрочните избори. Ще променят ли нещо те?