САЩ и Куба не се разбраха за американската имиграционна политика

САЩ и Куба сблъскаха мнения по политиката в сферата на имиграцията при първите преговори на високо равнище за възстановяване на дипломатическите отношения между двете страни, противници още от времето на Студената война, съобщи Ройтерс.

Помощник държавният секретар на САЩ за Латинска Америка, Алекс Лий, която водеше вчерашните преговори, каза пред репортери, че на кубинското правителство е била заявена волята на Вашингтон да се придържа изцяло към съществуващия американски закон, уреждащ политиката към кубинските имигранти /Cuban Adjustment Act/.

Съгласно тази политика кубинци, които бъдат спрени в открито море от американските правоохранителни органи, се връщат в Куба. Обратно - тези, които стигнат на американска земя, получават разрешение да останат.

Ръководителят на кубинския преговорен екип и началник на дирекцията на кубинското министерство на външните работи за Северна Америка, Хосефина Видал, отново изрази несъгласието на Хавана с имиграционното законодателство и политиката на САЩ в тази област.

Тя посочи пред репортери, че съществуващият американски подход насърчава имиграцията, трафика на хора и опасните пътувания през Флоридския проток с паянтови плавателни съдове.

Иначе, разговорите ще продължат и през днешния ден, като двете страни се готвят да обсъдят възстановяването на дипломатическите отношения и в крайна сметка - установяването на пълноценни връзки в търговията и пътуванията.

Тези двудневни срещи са първите, откакто американският президент Барак Обама и кубинският му колега Раул Кастро обявиха на 17 декември, че са постигнали исторически пробив след 18-месечни тайни преговори.

Начело на американската делегация е помощник държавният секретар на САЩ за западното полукълбо Робърта Джейкъбсън, която не взе участие в обсъжданията за имиграцията. Тя пристигна в Хавана вчера и по този начин стана първият американски помощник държавен секретар, посетил Куба от 38 години.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?