САЩ и Куба с историческа среща в Панама

Държавният секретар на САЩ Джон Кери и външният министър на Куба Бруно Родригес се срещнаха в четвъртък вечерта в Панама сн.ЕПА/БГНЕС

Държавният секретар на САЩ Джон Кери и външният министър на Куба Бруно Родригес се срещнаха в четвъртък вечерта в Панама, където днес започва форум на Организацията на американските държави, предадоха световните агенции.

Разговорите при закрити врата между Кери и Родригес са първият пряк контакт на толкова високо равнище между двете държави от началото на революцията в Куба.

По-рано вчера Държавният департамент на САЩ бе оповестил, че такава среща ще има в Панама.

На 17 декември 2014 г. президентите на САЩ и Куба Барак Обама и Раул Кастро обявихаедновременно, ча започват курс на подобряване на двустранните отношения.

Източник от Сената на САЩ разкри, че Държавният департамент е препоръчал на президента Обама да извади Куба от списъка на държавите, които подкрепят тероризма.

Докато беше на кратко посещение в Ямайка, Обама каза само, че департаментът е приключил работата си по ревизията на "черния списък" и че ще няма да обявява засега решението си, припомня Ройтерс.

Междувременно в Панама днес започва среща на върха на Организацията на американските държави (ОАД), на която за пръв път от 1962 г. ще има представител на Куба.

В заседанията ще участват държавни и правителствени ръководители на 35 държави и вероятно ключов момент от дневния ред ще бъда връщането на Хавана в общоамериканските структури.

На последния форум на ОАД в Колумбия през 2012 г. повечето страни членки заявиха, че членството на Куба трябва да бъде възстановено, предадоха осведомителните агенции.

Присъствието на кубинския президент в Панама на фона на опитите за подобряване на американско-кубинските отношения поражда предположения, че Кастро и Барак Обама може да имат среща в кулоарите на форума. От времето на Карибската криза държавните ръководители на САЩ и Куба не са се срещали.

В Панама ще бъде и венецуелският президент Николас Мадуро, който е яростен противник на Вашингтон, след наложените санкции на Каракас заради потискането на венецуелската опозиция.

Споделяне

Още от Свят

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?