САЩ и Куба възстановиха дипломатическите си отношения

САЩ и Куба възстановиха дипломатическите си отношения

Кубинският флаг бе издигнат над посолството на Хавана във Вашингтон в понеделник, за пръв път от 54 години, след като САЩ и Куба официално възстановиха отношенията си и по този начин бе отворена нова глава в диалога между бившите врагове от Студената война, предаде Ройтерс.

Откриването на посолството стана в присъствието на кубинския външен министър Бруно Родригес. То е крайъгълен камък в затоплянето на двустранните отношения, започнало с новината за постигнат пробив, която американският президент Барак Обама и кубинският му колега Раул Кастро обявиха на 17 декември.

На церемонията в близо вековната сграда, която отново ще бъде посолство на Куба, присъстваха над 500 души, включително представители от правителството на САЩ, американски конгресмени и голяма гостуваща делегация от островната държава. Американската делегация се оглавяваше от помощник държавният секретар за Западното полукълбо Робърта Джейкъбсън.

Докато флагът бавно се издигаше, се чуваха съперничещи си възгласи от насъбралото се множество пред вратите на дипломатическата мисия. "Куба-да, ембарго-не!", крещеше едната група. Друга доста по-малка скандираше: "Куба-да, Фидел-не".

След като отношенията бяха възстановени след повече от половинвековно прекъсване, американското посолство в Хавана също официално поднови дейността си. Флагът на САЩ обаче ще бъде издигнат там в присъствието на държавния секретар Джон Кери, който ще посети Куба идния месец, посочва Ройтерс. Изпълняващ длъжността ръководител на американската дипломатическа мисия в Хавана ще бъде Джефри Делорентис, заяви Държавният департамент.

По-късно днес Родригес и Кери ще се срещнат и ще дадат съвместна пресконференция, предаде Асошиейтед прес. Американският държавен секретар ще посети Хавана на 14 август.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?