САЩ и Пакистан готвят нова мащабна офанзива срещу Ал Каида

Две хиляди американски морски пехотинци са на път за Афганистан, за да участват в опитите за залавяне на Осама бин Ладен и други високопоставени лидери на Ал Каида. Те ще се присъединят към 12-те хиляди американски войници, базирани в страната.

В същото време Пакистан изпрати подкрепления на войските си, прочистващи граничния регион с Афганистан от бойци на Ал Каида и талибаните и отхвърли призива на втория човек в организацията - Айман аз Зауахири, президентът Первез Мушараф да бъде свален от власт, предаде Ройтерс.

"Тази операция ще продължи на всяка цена. Армията изпраща подкрепления", каза министърът на информацията шейх Рашид Ахмед.

Изглежда Съединените щати и Пакистан се готвят за нова голяма офанзива за прочистване на района по афганистанската граница от сили на Ал Каида и талибаните, посочва Би Би Си.

От две седмици американски и пакистански части водят ожесточени сражения от двете страни на границата в рамките на операцията "Планинска буря". Както и предишните операции, целта ѝ е да отнеме шансовете на прегрупиране на остатъците от Ал Каида и талибаните.

Сраженията, в които участват 5000 войници, са най-мащабните досега в полуавтономните племенни райони на Пакистан. Близо 100 души бяха убити през последните дни, когато пакистанските сили попаднаха на засада, докато обсаждаха къща в района Южен Уазиристан.

Само няколко дни след като Пакистан намекна, че войските вероятно са обкръжили Айман аз Зауахири, телевизия Ал Джазира излъчи аудиозапис с негово изявление. Вторият човек в Ал Каида призовава пакистанците да свалят президента Первез Мушараф. Пакистански служители казаха, че проверяват достоверността на записа.

"Призовавам мюсюлманите в Пакистан да се освободят от сегашното си правителство, което работи заедно с американците", казва гласът на записа, излъчен снощи по катарската телевизия.

Посланието може да разпали допълнително националните протести, проведени в петък от съюза на ислямските партии, който обвинява Мушараф, че "угажда" на американския президент Джордж Буш за сметка на пакистанците, отбелязва Ройтерс.

Подкреплението от американски морски пехотинци ще помага за гарантиране на сигурността при подготовката за изборите, посочиха американски военни, цитирани от Франс прес.

Морските пехотинци са част от 22-и експедиционен корпус на елитна част на армията, който в момента е на американския кораб Уасп в Персийския залив, уточни запазилият анонимност военен представител.

Афганистанският президент Хамид Карзай реши да отложи президентските и парламентарните избори от юни за септември, припомня АФП.

В същото време чешката преса съобщи, че челен отряд от чешки командоси отпътува за Афганистан, за да се включи в операция Трайна свобода,.

Чешкото министерство на отбраната наложи забрана върху информацията, отнасяща се до движението на елитното армейско подразделение, специализирано в борбата срещу тероризма, посочва АФП. Говорител на министерството днес заявил пред агенцията, че официална информация ще бъде предоставяна само след края на дислокацията.

Това ще бъде първото след Втората световна война пряко участие на чешки военнослужещи в бойна операция.

Още от Свят

Проявите на расизъм на националния стадион бяха: