САЩ и Република Корея започват мащабни учения

САЩ и Република Корея започват мащабни учения

САЩ и Република Корея започват в понеделник годишните си мащабни военни учения, които винаги са предизвиквали гнева на Северна Корея, съобщи ТАСС.

Първото учение "Ки ризолв" ще продължи до 13 март и се осъществява с помощта на компютърна симулация моделиране, като в него участват 10 000 южнокорейски военни и 8600 американски военни. За първи път в това учение ръководната роля е поверена на генералния щаб на въоръжените сили на Южна Корея. В това учение ще има и военни от Великобритания, Австралия, Дания, Канада и Франция.

Учението Фоул игъл ще продължи до 24 март. Според Франс прес пък учението ще продължи 8 седмици. В него ще участват 200 000 южнокорейски военни и 3700 американски военни. Това са реални маневри с участието на сухопътни войски, на военновъздушните сили, на военноморските сили, на военното разузнаване.

Пхенян призова САЩ и Южна Корея да не провеждат военните маневри.

Северна Кория изстреля две балистични ракети с малък обсег в акваторията на Японско море. Ракетите са с радиус на действие 490 километра. В отговор армията на Южна Корея обяви повишена бойна готовност.

Двете ракети са били изстреляни от район на град Нампо, на около 60 км югозападно от Пхенян и както изглежда са паднали в Японско море.

Пхенян отправи и заплахи за безмилостни удари срещу Южна Корея и САЩ заради съвместните маневри.

Споделяне

Още от Свят