САЩ и Румъния с декларация за стратегическото партньорство

Президентите на Румъния и на САЩ Клаус Йоханис и Доналд Тръмп по време на срещата им в Белия дом

Президентите на Румъния и на САЩ - Клаус Йоханис и Доналд Тръмп, одобриха на среща снощи в Белия дом съвместна декларация, в която между другото САЩ подчертават подкрепата си за усилията на Румъния да влезе в програмата за отмяна на визите за румънски граждани, предаде информационният сайт Зиаре, като се позова на администрацията на Клаус Йоханис.

В декларацията се посочва, че румънските и американските военни работят рамо до рамо за защита на свободата и за укрепване на отбранителните способности в Източния фланг на НАТО, включително в Черно море, което е от стратегическа важност за трансатлантическата сигурност.

Президентите посочват също, че търсят начини за избягване на рисковете за сигурността, които съпътстват китайските инвестиции в телекомуникационните мрежи 5G.

Румъния и САЩ признават, че енергийната сигурност е национална сигурност. Двете страни подчертават съпротивата си срещу газопровода "Северен поток 2" и други проекти, които правят съюзниците и партньорите им енергийно зависими от Русия.

"Източниците на природен газ от Румъния имат потенциал да увеличат просперитета на нашите страни, както и да засилят енергийната сигурност на Европа", се казва в декларацията.

Румъния и САЩ ще анализират начини за подобряване на инвестиционния климат в сферата на енергетиката, които да са от полза и на двете страни. В документа се посочва, че се насърчава тясното сътрудничество на двете индустрии в подкрепа на целите на Румъния в сферата на ядрената енергия за граждански цели.

В декларацията се отбелязва още, че отличното партньорство между Румъния и САЩ в сферата на прилагането на закона и борбата с корупцията се основава твърдо на взаимния ангажимент към правовата държава и независимото правосъдие, които са силно подкрепяни от румънския народ.

Румъния и САЩ се ангажират да укрепят още повече търговските отношения помежду си и да насърчават увеличаването на инвестициите и в двете страни, се казва в документа.

Възможност за увеличаване на американското военно присъствие

САЩ са готови да обсъждат с Румъния възможността за усилване на американското военно присъствие в страната, заяви президентът Тръмп по време на среща в Белия дом с румънския си колега.

"Това е една от темите, по които ще говорим днес", заяви американският президент, отговаряйки на въпрос дали Вашингтон е готов да разгледа вариант за увеличаване на американското военно присъствие в Румъния.

Други изявления по тази тема не бяха направени.

На територията на Румъния е разположен комплекс "Иджис ъшор" (Aegis Ashore) от американската система за противоракетна отбрана. Неотдавна властите в Букурещ се обявиха за създаване на постоянна американска военна база в Румъния.

След като прие Клаус Йоханис в Белия дом, американският президент Доналд Тръмп заяви, че САЩ имат много добри отношения с Румъния, допълва информационният сайт Зиаре. Тръмп отбеляза, че в Америка живее голяма румънска общност, която е уважавана.

Американският президент бе попитан дали ще посети Румъния, на което той отговори, че "би му харесало", но не посочи времеви срок за евентуалната визита, а само каза, че темата ще бъде обсъдена.

Американският президент бе попитан и за визите за румънски граждани, пътуващи до САЩ, но не даде отговор, отбелязва Зиаре.

Споделяне

Още от Свят