САЩ и Русия доволни от изявленията на Ал Ислам

Говорителят на руското външно министерство Михаил Каминин изрази удовлетворението на Москва от изявлението на Сейф ал Ислам, че смъртните присъди срещу българските медици в Либия няма да бъдат изпълнени. Синът на Кадафи е влиятелна политическа фигура, уважавана не само в приятелска Либия, но и извън пределите на страната, заяви руският дипломат.

Каминин напомни за нееднократния апел на руската страна към властите в Либия за снизхождение към обвиняемите. Напълно осъзнаваме колко болезнен е този въпрос за либийците, защото жертви на трагедията станаха невинни деца, добавя говорителят на руското външно министерство, цитиран от ИТАР-ТАСС.

Надежда, че ще може да бъде намерен "справедлив и хуманен изход" от ситуацията, изрази Каминин. Убедени сме, че това ще бъде посрещнато с разбиране от либийската общественост и оценено от многобройните партньори на Либия, ще повиши авторитета ѝ в международната общност, каза говорителят на руското външно министерство. 

Съединените щати също приветстваха изявленията на най-големия син на либийския ръководител Муамар Кадафи Сейф ал Ислам пред български вестник, че има план за решаване на казуса с осъдените медсестри, предаде БТА.

Говорителят на Държавния департамент Шон Маккормък заяви на брифинга си във вторник, че ако либийците наистина постъпят, както Сейф ал Ислам казва, Вашингтон, разбира се, би приветствал това.

Говорителят отново потвърди подкрепата на Съединените щати за исканията за освобождаването на българките и палестинския лекар.  Разбираме, че либийците имат определена съдебна процедура, през която минават, но въпреки това ние смятаме, че би трябвало да бъде намерен начин те да бъдат върнати у дома, изтъкна Маккормък.

Споделяне

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?