САЩ и Русия доволни от напредъка със сирийските химически оръжия

САЩ и Русия доволни от напредъка със сирийските химически оръжия

Американският държавен секретар Джон Кери каза, че САЩ и Русия са "много доволни" от напредъка, постигнат досега в унищожаването на сирийските химически оръжия, съобщи Асошиейтед прес.

Кери, който се срещна с руския външен министър Сергей Лавров на форума на Азиатско-тихоокеанското икономическо сътрудничество (АТИС) в Индонезия, заяви, че сирийският президент Башар Асад заслужава доверие за съобразяването с резолюцията на Съвета за сигурност на ООН, призоваваща за унищожаването на химическите оръжия в Сирия.

Според Кери започналото вчера унищожаване на сирийските химически оръжия е "добро начало".

Той заяви, че се е споразумял с Лавров да призоват ООН да определи дата за мирна конференция за Сирия колкото е възможно по-скоро, може би през втората седмица на ноември, посочва Ройтерс.

Лавров каза, че Русия ще направи всичко възможно, за да гарантира, че Асад спазва резолюцията на ООН за унищожаването на химическите оръжия. Според руския външен министър Дамаск безупречно сътрудничи на международните инспектори в унищожаването на химическите оръжия.

Кери каза, че с Лавров са се съгласили, че военен сценарий за уреждане на конфликта в Сирия е "невъзможен и неприемлив".

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Кой е най-добрият вариант след падането на кабинета "Петков"?