САЩ и Русия не успяха да се споразумеят за ядрените оръжия в уречения срок

Часове преди изтичането на Договора за съкращаване на стратегическите нападателни оръжия (СТАРТ-1) Вашингтон и Москва обявиха, че новото споразумение все още не е готово, съобщи Ройтерс в петък.

В общо изявление, разпространено от Кремъл, президентите Дмитрий Медведев и Барак Обама заявиха, че ще продължат да работят за подписването "в най-кратък срок" на ново споразумение, което според Москва и Вашингтон ще улесни "рестарта" на отношенията.

"Изразяваме общия си ангажимент да продължим да работим заедно в духа на СТАРТ-1 след неговото изтичане и твърдото си намерение да гарантираме, че в най-кратък период ще влезе в сила нов договор за стратегическите оръжия", се казва в текста.

През април Обама и Медведев се споразумяха да подготвят новия договор преди изтичането на СТАРТ-1 в полунощ на 4 декември. Сега дипломатите обсъждат възможността това да се случи до края на годината.

Преговорите между двете страни се водят в Швейцария при пълно информационно затъмнение. Двете страни се договориха да не дават публичност на разговорите, подробностите за които не се разкриват дори на високопоставени дипломати.

Съединените щати и Русия се споразумяха днес изтичащият договор да остане в сила до приемането на ново споразумение, съобщи говорителят на Белия дом Робърт Гибс, цитиран от Асошиейтед прес. Гибс уточни, че продължаването на действието на СТАРТ-1 ще бъде неограничено във времето.

Двете делегации, които преговарят в Женева, ще продължат да работят през следващите 24 часа, отбеляза той, но допълни, че е малко вероятно всички оставащи въпроси да бъдат решени през следващото денонощие.

Остава неясно къде и кога президентите Медведев и Обама ще подпишат новия договор, когато стане готов, посочва АП.

Споделяне

Още от Свят

Одобрявате ли промяната в стратегията на ваксинацията срещу Covid?