САЩ и Русия обмислят съвместно посредничество за кризата със Северна Корея

Русия и Съединените щати проучват възможността да създадат работна група от посредници, които да помогнат за решаването на севернокорейската ядрена криза, предаде АФП, позовавайки се на руското министерство на външните работи.

Групата, наречена "пет плюс пет", ще включва представители на петте постоянни членки на Съвета за сигурност на ООН (САЩ, Русия, Франция, Великобритания и Китай), както и на Австралия, ЕС, Япония, Северна и Южна Корея. Идеята за нея е била обсъждана при посещението на първия заместник-държавен секретар на САЩ Ричард Армитидж в Русия и в телефонен разговор между президентите Владимир Путин и Джордж У. Буш.

Според Русия още е твърде рано въпросът за севернокорейската ядрена програма да се отнесе до Съвета за сигурност. Според говорител на министерството на външните работи КНДР "е готова да подкрепи всякаква приемлива форма на диалог между заинтересованите страни и да помогне да се намери решение
възможно най-бързо".

Министърът на атомната енергия Александър Румянцев заяви днес, че Русия винаги е готова да предостави специалисти за работа в Северна Корея, предаде ИТАР-ТАСС. "Ако са нужни наши специалисти, винаги сме готови да ги изпратим", подчерта той.

Според Румянцев в момента "всичко отива към мирно уреждане" на кризата за Северна Корея.

Споделяне

Още от Свят

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?