САЩ и Русия постигнаха договорка за химическото оръжие на Сирия

Докладът на ООН вероятно ще потвърди употребата на зарин

САЩ и Русия постигнаха споразумение в събота за план за ликвидиране на арсенала от химическо оръжие на Сирия, чието реализиране ще започне незабавно.

Държавният секретар Джон Кери заяви в Женева след три дни преговори с колегата си Сергей Лавров, че планът предвижда до една седмица президентът Башар ал Асад да предостави изчерпателна информация за запасите от това оръжие.

Инспектори на ООН трябва да влязат в страната не по-късно от ноември.

Целта е до средата на 2014г. сирийското химическо оръжие да бъде унищожено напълно или изнесено от страната, добави Кери.

Финализирането на техническите подробности ще стане от Организацията за предотвратяване на химическите оръжия.

И двамата външни министри казаха, че ако Дамаск не спазва споразумението, ще трябва да понесе последиците от задействане на Член 7 от Хартата на ООН, предвиждаща санкции и военни операции. За това ще бъде подготвена резолюция на Съвета за сигурност на ООН.

Кери посочи, че няма споразумение между Москва и Вашингтон какви би могло да са тези мерки. Президентът Барак Обама вече каза, че си запазва правото да употреби военна сила срещу режима на Асад и Кери припомни, че като главнокомандващ той има право да взима решения за защита на националната сигурност на страната.

Лавров каза за сделката, че "няма нищо за употребата на сила или за автоматично задействане на санкции."

САЩ не очакват резолюцията на Съвета за сигурност на ООН за сирийските химически оръжия да включва заплаха с използване на военна сила, имайки предвид, че Русия е против това, предаде "Ройтерс" в събота.

Агенцията цитира високопоставени представители на американското правителство, говорили анонимно пред група журналисти. Вашингтон обаче ще настоява в резолюцията да се съдържа предупреждението, че ако сирийското правителство не изпълнява споразумението за предаване на сирийските запаси от химически оръжия под международен контрол, за Дамаск ще има сериозни последици, включително нови санкции.

САЩ и Русия се надяват преговорите им за химическите оръжия на Сирия да съживят плановете за нова международна конференция по сирийския въпрос, обявиха американският държавен секретар Джон Кери и руският въшен министър Сергей Лавров след срещата си в Женева. Кери нарече преговорите "конструктивни".

"И двамата сме дълбоко загрижени от действията и на двете страни в конфликта, които предизвикват хуманитарна катастрофа. Ние сме ангажирани да работим заедно, започвайки от тази инициатива за химическите оръжия. Надяваме се, че тези усилия ще доведат до резултат", заяви американският представител.

"След като правителството на Сирия се присъедини към конвенцията за химическите оръжия, нашата задача сега е да ангажираме експерти, съвместно с ООН, за да се гарантира, че този процес ще бъде професионално проведен", каза от своя страна Лавров.

Двамата с Джон Кери планират да се срещнат отново на 28 септември в Ню Йорк. По информация на РИА Новости двамата външни министри вече са съгласували план за действие, който предполага бързото унищожение на химическото оръжие в Сирия.

Междувременно сирийската опозиция заяви, че е "дълбоко скептична" по повод решението на режима в Дамаск да се присъедини към забраната за химически оръжия. "Подобен жест е прекалено малък и идва прекалено късно, за да спаси цивилните граждани от убийствените намерения на режима и очевидно е опит за избягване на международни действия", заяви опозиционната Национална коалиция.

Франция е готова да засили помощта си за опозицията на Асад

Отново в събота стана ясно, че Франция е готова да засили помощта си за сирийската опозиция. Това бе съобщено след срещата на президента Франсоа Оланд с външните министри на Саудитска Арабия, Йордания и Обединените арабски емирства, на която са обсъдили по-нататъшните ходове за действие в сирийската криза. В съобщението на Елисейския дворец се казва още, че международната общност трябва да засили подкрепата си за сирийската опозиция. 

Неотстъпчивостта на сирийския режим възбужда екстремистки движения и заплашва регионалната и международната сигурност, са отбелязали участниците в срещата, оставайки на безкомпромисна позиция срещу режима на Басар Асад.

Париж смята също, че намерението на Дамаск да се присъедини към Конвенцията за забрана на химическите оръжия е полезно, но не достатъчно.

Докладът на ООН вероятно ще потвърди употребата на зарин

Междувременно Ройтерс съобщи, че докладът на инспекторите на ООН вероятно ще потвърди употребата на отровния газ зарин при нападението от 21 август в покрайнините на Дамаск, убило стотици хора.

Генералният секретар на ООН Бан Ки-мун изрази убеденост, че докладът ще покаже, че са използвани химически оръжия, но той не можел да го каже публично в момента, преди да получи доклада.

Бан все още не разполага с доклада на екипа експерти на ООН, оглавяван от шведа Оке Селстрьом.

Генералният секретар заяви също, че сирийският президент Башар Асад "е извършил много престъпления срещу човечеството", макар и да не посочи дали правителствените сили и бунтовниците са използвали химическите оръжия при нападението от 21 август. Според АП Бан е изразил увереност, че когато всичко свърши, ще се потърси отговорност.

Макар че докладът на Селстрьом няма да обвини изрично някоя от двете страни, дипломати казват, че събраните факти могат да покажат кой от двата лагера е отговорен, посочва Ройтерс.

Двама западни дипломати, цитирани от Ройтерс, изразиха силни очаквания, че докладът на Селстрьом ще потвърди мнението на САЩ, че при атаката е използван зарин. Те добавиха, че документът индиректно ще уличи сирийското правителство. Дипломатите отказаха подробности, но сред детайлите, които докладът можело да включва, били видовете използвани оръжия и траектории.

Бан Ку-мун, който говори на Международен форум на жените, заяви, цитиран от АП, че "катастрофата" в Сирия е създала изгубено поколение деца и млади хора и е довела до нарастващо религиозно напрежение, регионална нестабилност, най-големите разселвания на хора за последните около 30 години, както и до много тежки нарушения на правата на човека, включително сексуално насилие.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Кой е най-добрият вариант след падането на кабинета "Петков"?