Държавният секретар Джон Кери в Москва

САЩ и Русия със съвместна инициатива за уреждане на конфликта в Сирия

Владимир Путин и Джон Кери

САЩ и Русия обявиха, че в близките седмици ще се опитат да организират международна конференция за спиране на гражданската война в Сирия, засилвайки дипломатическия натиск върху враждуващите страни за мирно уреждане на конфликта, отнел живота на повече от 70 000 души, съобщиха осведомителните агенции.

Съвместната инициатива беше оповестена от американския държавен секретар Джон Кери и руския външен министър Сергей Лавров след напрегнати разговори в Москва. Както посочва Ройтерс, в срещата е участвал и руският президент Владимир Путин.

Ще бъде направен опит на конференцията, вероятно до края на текущия месец, да бъдат събрани на една маса представители на сирийското правителство и опозицията, посочи Кери. Договаряне на политическо решение за прекратяване на гражданската война в Сирия ще помогне да бъде предотвратена опасността от разкъсване на страната и може да повлияе върху решението на САЩ относно въоръжаването на бунтовниците, допълни американският държавен секретар.

Съвместната инициатива изглежда показва, че САЩ и Русия имат силно желание да сложат край на опасното изостряне на конфликта след появилите се доказателства за използване на химически оръжия, увеличаващият се брой цивилни, бягащи от бойните действия, и бежанската криза, връхлитаща съседите на Сирия. Напрежението в региона се покачи още повече след израелските въздушни удари в Сирия през уикенда, коментира вестник "Ню Йорк таймс".

САЩ и Русия, които подкрепят противопоставящите се страни в сирийския конфликт, заявиха, че заедно ще настояват за ново преходно правителство, посочва от своя страна в. "Вашингтон пост".

Тези съвместни усилия биха представлявали нов момент на сътрудничество между Вашингтон и Москва във време, когато гражданската война в Сирия сериозно застрашава стабилността в Близкия изток, където и САЩ, и Русия имат значително влияние, коментира вестникът.

Засега не е ясно как точно ще проработи конференцията. Според Лавров целта ѝ ще бъде подсилване на Женевското споразумение, призоваващо за преходно правителство, но оставящо нерешен въпроса за това какво ще стане със сирийския президент Башар Асад, изтъква британският в. "Индипендънт".

Кери изглеждаше доста по-отстъпчив от Лавров по въпроса, след като журналист попита как конференцията би се отнесла към многократните заявления на Вашингтон, че Асад няма място в бъдещо правителство. Руският външен министър каза, че това е нещо, което трябва да се реши от сирийския народ, докато американският държавен секретар заяви, че макар да не вижда как Асад би могъл да остане на власт, това не е въпрос, който може да се реши за една нощ - доста по-некатегорична позиция, отколкото САЩ изразяваха досега, коментира британското издание.

Надежди за стопляне на двустранните отношения

Това беше първото посещение на Кери в Русия, откакто стана държавен секретар. То дойде в момент на захлаждане в отношенията между Вашингтон и Москва и главният му фокус беше върху областите, в които двете страни биха могли да постигнат напредък преди планираното за лятото посещение на американския президент Барак Обама в Русия, отбелязва "Индипендънт".

Според руския вестник "Комерсант" Москва и Вашингтон се надяват срещата между Владимир Путин и Барак Обама, насрочена през юни в Северна Ирландия, да стане по-резултатна от миналогодишната в Мексико. За разглеждане от президентите се подготвяли пет документа.

Изданието коментира вчерашния разговор между Путин и Кери, обсъдили в Москва предстоящата президентска среща в кулоарите на юнския форум на Г-8. По негови данни приключва съгласуването на пет документа, които може да бъдат подписани в Северна Ирландия - те обхващат мерките за доверие в киберпространството, сътрудничеството с оглед неразпространение на оръжията за масово унищожаване, борбата с тероризма, укрепването на икономическите връзки и междуведомствените контакти.

Въпреки влошаването на двустранните отношения, чиято кулминация бе размяната на "черни списъци" с наложени визови забрани, Москва и Вашингтон смятат "да развиват сътрудничество в сфери от взаимен интерес". Според Джон Кери "до голяма степен" съвпадат интересите на САЩ и на Русия по уреждане на ситуацията в Сирия; обсъдено бе също положението около Иран и Северна Корея. Гостът отбеляза, че външнополитическите въпроси пред Русия и САЩ изискват същото ниво на сътрудничество, каквото са поддържали през Втората световна война.

От взаимен интерес е и борбата срещу киберзаплахите, добавя "Комерсант" и припомня визита на американска делегация в Москва през април. Според вестника тогава са били парафирани двустранни междуправителствени споразумения, предвиждащи мерки за доверие в киберпространството - създаване на "гореща линия" за размяна на информация при киберинциденти и на "работна група по информационната сигурност в състава на президентската комисия".

Ако тези документи бъдат подписани през юни от Путин и Обама, "това ще е пробив - до момента никой не е подписвал подобни споразумения", изтъква всекидневникът.

Според негови източници във външните ведомства на двете държави напредват и преговори за документ, който да смени програмата Нън-Лугар. В рамките ѝ Русия ликвидираше през 90-те години излишни ядрени боеприпаси със средства на САЩ. Руският политолог Владимир Орлов прогнозира пред вестника нова двустранна десетгодишна програма в по-ограничен мащаб, предвиждаща и "съвместни проекти в трети страни".

Путин и Обама предвиждат да направят в Северна Ирландия обща декларация за борбата с тероризма - област, в която може да сключат нова договореност. Очаква се и да заявят, че двете страни подновяват преговорите във формат "2 + 2" - с участие на министрите на отбраната и на външните работи. Русия и САЩ смятат да активизират и икономическото сътрудничество, като сформират нов механизъм за консултации "на равнището на вицепрезидента на САЩ и руския премиер". Предложението идва от Вашингтон, уточнява "Комерсант".

САЩ се надяват до следващата среща между Путин и Обама в Санкт Петебург през есента двете страни да постигнат пробив по най-важните въпроси от двустранния дневен ред - проблема за ПРО и по-нататъшното съкращаване на ядрените арсенали, допълва вестникът. Според негови източници в Държавния департамент Барак Обама е изразил надежда за това в посланието си, връчено на Путин в Москва от съветника по националната сигурност на Белия дом Том Донилън. Руският лидер обеща да отговори на писмото в най-скоро време, напомня "Комерсант".

Джон Кери разговаря и с представители на руското гражданско общество

Въпреки тези сигнали за затопляне на двустранните отношения, помрачавани често от въпроси, свързани с правата на човека, държавният секретар на САЩ разговаря в сряда в Москва и с представители на руски неправителствени организации, които обвиняват режима на Путин, че потиска все повече свободите в Русия.

Всички много ценим вашите усилия, заяви Кери на срещата в резиденцията на американския посланик в Русия Майкъл Макфол. Сред участниците в разговора са били 86-годишната бивша съветска дисидентка Людмила Алексеева от московската Хелзинкска група - най-старата правозащитна организация в Русия, Александър Черкасов от "Мемориал" - основното правозащитно сдружение в страната, и Иван Блоков от руския клон на "Грийнпийс".

Агенция Франс прес напомня започналата през март безпрецедентна вълна от проверки в руски и западни НПО, действащи в Русия. Нов закон задължи сдруженията, които получават средства от чужбина и се занимават с политика, да се регистрират като "чуждестранни агенти" и да се представят като такива в публичната си дейност.

"Чуждестранни агенти" бяха наричани в Съветския съюз истинските и въображаемите опозиционери от сталинската епоха, разстрелвани или изпращани в трудови лагери. През 70-те и 80-те години властта използваше същия термин за дисидентите, обвинявани, че са платени агенти на Запада.

В края на април руската НПО "Голос", чийто представител присъства също на срещата с Кери, първа бе осъдена да плати глоба от около 7500 евро, тъй като не се е вписала в регистъра на "чуждестранните агенти".

Миналата година Русия прекрати дейността на Американската агенция за международно развитие във федерацията, като я обвини, че се меси в руската политика.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Кой е най-добрият вариант след падането на кабинета "Петков"?