САЩ и съюзниците им ще преразгледат отношенията си с Филипините

САЩ и техните съюзници ще преразгледат отношенията си с Филипините, след като властите в Манила се поддадоха на исканията на екстремистите, отвлекли техен гражданин, и се съгласиха да изтеглят войските си от Ирак. Това е заявил американски правителствен източник, цитиран от АП.

Преди кризата с филипинския заложник страната бе смятана за един от най-стабилните азиатски поддръжници на войната в Ирак и на борбата срещу тероризма. Манила получава американска помощ за обучението на войските си и бе определяна като важен американски съюзник извън НАТО.

Според цитирания от АП източник, отношението на САЩ към Филипините трябва да бъде преразгледано изцяло.

Правителството на Филипините съобщи, че всички войници на страната, останали в Ирак, ще бъдат изтеглени в понеделник, като задълженията им ще бъдат поети от полския контигнет. Външният министър Делия Алберт каза, че последните войници от 51-членния филипински контингент приключват предаването на техните отговорности и ще се върнат в родината си през Кувейт.

Военизирана групировка в Ирак заплаши да убие Анхело де ла Круз, ако Филипините не изтеглят всичките си войници 46-годишният филипински шофьор, баща на 8 деца, бе отвлечен миналата седмица.

В неделя бе съобщено, че е открито тялото на йордански шофьор, отвлечен и убит в Ирак.

Споделяне

Още от Свят