Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

САЩ и съюзниците му искат картбланш за удар срещу Ирак

0 коментара

Съединените щати, Великобритания и САЩ внесоха снощи проекторезолюция, с която искат Съветът за сигурност да декларира, че Ирак е пропуснал възможността да се разоръжи без война. Франция, Русия и Германия обаче внесоха контрапредложение за усилване на оръжейните инспекции в Ирак, с което се дава повече време на Саддам Хюсеин да покаже, че изпълнява изискванията на ООН.

В. Ню Йорк Таймс цитира висши представители на американската администрация, според които изходът от създалата ситуация е или прогонването на Саддам Хюсеин от Ирак, или военна операция за разоръжаването на Ирак и сваляне на правителството.

Развитието на дискусиите около новата резолюция ще определи дали войната за разоръжаването на Саддам и неговото махане ще стане със санкцията на ООН.

Американският посланик в Париж Хауърд Лийч заяви днес, че Вашингтон ще смята за враждебен акт евентуално френско вето върху внесената от САЩ, Великобритания и Испания проекторезолюция за Ирак, предаде Ройтерс.

В предложението на Франция, Германия и Русия се настоява за продължаване на оръжейните инспекции с поне още четири месеца и се декларира, че използването на военна сила все още не е оправдано.

Военната сила би трябвало да е само последно средство, се казва в документа, представен като меморандум, но условията за това не са налице.

Кондолиза Райс: Време е да се справим с проблема

Съветничката на президента Буш по национална сигурност Кондолиза Райс отхвърли френското предложение и каза, че то е равносилно на признание, че Саддам не е изпълнил условията за разоръжаване и в същото време му помага да увърта и играе с изискванията на резолюцията. Докато Саддам Хюсеин не напусне страната, "трудно е да си представим някакъв друг начин - ако той не се разоръжи доброволно - да бъде разоръжен без сила".

Тя каза още, че президентът Буш желае да изчака доклада на главните оръжейни инспектори на 7 март. Кондолиза Райс очаква гласуването на резолюцията да е следващата седмица. Други официални лица направиха сериозни намеци, че военната операция може да започне веднага след това.
"Време е да се справим с проблема", каза Райс.

Съветът за сигурност обаче остава разделен и е трудно да се каже дали САЩ, Великобритания и Испания ще успеят да получат нужните 9 гласа в съвета за приемането на резолюцията.

Текстът на проекторезолюцията, освен припомнянето на нарушените досега от Багдад резолюции на ООН, съдържа два оперативни абзаца, отбелязва Ройтерс. Главният е, че Съветът за сигурност решава, че Ирак не е успял да се възползва от последната възможност, предоставена му с резолюция 1441. Вторият оперативен абзац гласи само, че Съветът решава да продължи да се занимава с въпроса.

Документът не поставя крайни срокове, но припомня в преамбюл, че резолюция 1441 неколкократно е предупреждавала Ирак, че ще се изправи пред "сериозни последици" в резултат на продължаващите нарушения.

Президентът на САЩ Джордж Буш заяви, че приемането на нова резолюция ще бъде проверка за това дали ООН е работеща организация. "ООН има повод да покаже дали има реална роля в света, изправен пред заплахите на 21 век, или не; дали е орган, който държи на думата си, както наистина се надяваме, че ще бъде", заяви той в реч пред Аасоциацията на губернаторите в Белия дом.

"По един или друг начин в името на мира и сигурността на американския народ Саддам Хюсеин ще бъде разоръжен", подчерта Буш, аплодиран от публиката.

На въпрос за позицията на Франция, която е против нова резолюция за Ирак, говорителят на Белия дом Ари Флайшър отговори:"Важно е винаги да помним, че въпреки трудностите, през които преминават САЩ и Франция в двустранните си отношения, Париж е на наша страна.

Франция и САЩ имат различни подходи към употребата на сила, но американският президент знае, че страните от Западна и Източна Европа са съюзници на САЩ, посочи говорителят.

Възможно е САЩ да имат различия с много малък брой европейски страни, но президентът смята, че е важно да уважаваме тяхното мнение, допълни той.

Британският министър-председател Тони Блеър отхвърли днес пред Камарата на общините френско-германския план за мирно разоръжаване на Ирак, предаде Ройтерс. Абсурдно е да се смята, че инспекторите на ООН могат да открият смъртоносни оръжия без пълното сътрудничество на Ирак, заяви той. "Те не са детективска агенция", добави Блеър.

Британското правителство не е взело решение за употреба на сила срещу Ирак, но не изключва тази възможност, ако не бъде гласувана втора резолюция в Съвета за сигурност на ООН, заяви пред радио Би Би Си британският външен министър Джак Стро.

Меморандумът да продължаване на инспекциите

Френският меморандум за Ирак потвърждава, че мирното разоръжаване на Ирак остава императивната цел на международната общност и призовава за засилен инспекционен режим, който да преследва конкретни задачи по разоръжаването според строг график.

Предвижда се включването на допълнителни инспектори и снабдяването им със свръхмодерна техника. Планът задължава главните оръжейни инспектори Ханс Бликс и Мохамед Ел Барадеи първо да подготвят подробна работна програма, поставяща конкретни задачи на Ирак, след което трябва да докладват на Съвета на всеки три седмици за напредъка по изпълнението им. Следващ доклад се предвижда след 120 дни с оценка на цялостния напредък.

По-рано вчера френският президент Жак Ширак заяви, че Германия и Франция са против Съветът за сигурност на ООН да приема нова резолюция за Ирак, отваряща пътя за военна намеса.

Искаме да направим всичко възможно, за да се стигне до мирно решение, каза германският канцлер Шрьодер на обща пресконференция с Ширак след срещата между двамата лидери в Берлин снощи.

Малко преди официалното внасяне на британско-американската проекторезолюция в ООН, Москва огласи чрез комюнике на руското външно министерство, че възнамерява да използва всички средства на дипломатическия си арсенал, за да реши иракската криза по политически път.

Саддам отказва да унищожи ракетите Ас Самуд 2

Иракският президент Саддам Хюсеин даде вчера първото си интервю за американски журналист от 10 години. Той отрече, че ракетите Ас Самуд нарушават резолюциите на ООН и заяви, че няма намерение да ги унищожава, както поиска главният оръжеен инспектор Ханс Бликс.

В интервюто, дадено пред известния телевизионен водещ Дан Радър за Си Би Ес Нюз Саддам поиска да се проведе телевизионен дебат с Джордж Буш на живо по някоя световна телевизия. Така според иракския президент двамата ще могат да се опитат да убедят света в тезите си.

Говорителят на Белия дом Ари Флайшър нарече предложението "несериозно".

Главният оръжеен инспектор на ООН Ханс Бликс заяви днес, че Ирак до събота трябва да започне да унищожава ракетите си Ас Самуд и че той не очаква повече преговори с Багдад по въпроса, предаде Ройтерс.

"Поставихме срок, до който да започне унищожаването на тези ракети, и очакваме да бъде спазен", заяви Бликс пред репортери. По-нататъшни преговори с Ирак за унищожаването няма да има, но "ще има дискусия за темпото, с което ще протече процесът", уточни Бликс, цитиран от Ройтерс.

Иракските ракети Ас-Самуд2 "земя - земя" с течно гориво, модификация на съветските ракети Скъд, съобщава АФП. Ракетите са с дължина 10,6 м, диаметър - максимум 0,65 м, обща маса - 2,3 тона, полезно тегло - 300 кг и радиус на действие 150 км, което по същество не противоречи на резолюция 687 на ООН.

Експерти на ООН стигнаха до извода, че ракетите, ако не са с пълен боен товар, могат да достигат предел от 180 км, което вече е в противоречие със споменатата резолюция.

Тези ракети са разработени в рамките на програмата Абадил - 100 за производство на ракети "земя - земя" с обхват поне 150 км. Ас Самуд, изпробвани за първи път през октомври 1997 г., бяха представени на военен парад в Багдад на 31 декември 2000 г. Преди войната в Персийския залив Ирак разполагаше с други ракети "земя-земя": Скъд - Б с обсег 300 км, Ал Хюсеин - от 600 до 650 км, Ал Абас - 900 км и Ал Ааб.

Възможното развитие на кризата

Възможностите са няколко. Ако Саддам Хюсеин продължи да отказва да изпълни разпореждането на оръжейните инспектори за унищожаване на ракетите, това ще бъде докладвано от Ханс Бликс на Съвета за сигурност още на 7 март. Заключението на Бликс ще наклони силно везните в Съвета за сигурност и към групата на САЩ, Великобритания, Испания.

Отказът на Саддам да унищожи ракетите може да се окаже удобен предлог дори за Русия и Франция, които се опитват да избегнат войната, да се опазят единството на Съвета за сигурност и влиянието си в световната политика.

Възможно е обаче Саддам, както често е правил, да отстъпи в последния момент и да започне да унищожава ракетите. Това ще доведе до силно поляризиране на позициите в Съвета за сигурност и двата лагера ще се борят за всеки глас. За да може да мине резолюция в Съвета за сигурност, тя трябва да получи подкрепа от 9 гласа и никоя от постоянните членки - в случая Франция, Русия и Китай, да не наложи вето. Предвид решителността на Вашингтон наблюдателите се съмняват, че някоя от тези три страни ще наложи вето, което хем няма да спре войната, хем ще изпразни от смисъл Съвета за сигурност. Американски представители дадоха ясно да се разбере, че имат готовност да започнат война срещу Ирак и без нова резолюция на ООН.

В интервю за френската телевизия ЛСИ посланикът на САЩ в Париж Хауърд Лийч изрази надежда Франция да се съгласи, че ООН трябва да предприемат действия за разоръжаване на Ирак. Според Лийч ако Париж наложи вето на втората резолюция, това ще е "много неприятелски" жест и Вашингтон няма го възприеме благосклонно. Президентът Буш не желае война, но смята, че иракският президент Саддам Хюсеин трябва да бъде разоръжен и ООН трябва да се отнесе сериозно към този проблем, каза Лийч.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

0 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.