САЩ и съюзниците са готови за допълнителни санкции срещу Русия

САЩ и съюзниците са готови за допълнителни санкции срещу Русия

САЩ и техните съюзници са готови да въведат допълнителни санкции срещу Русия при необходимост. Това е заявил американският министър на финансите Джейкъб Лю при срещата си с гостуващия украински премиер Арсений Яценюк и финансовия министър Наталия Яреско, съобщи ТАСС.

Лю е посочил постигнатата на срещата на лидерите на Г-7 в Германия договорка за продължаване на действащите санкции спрямо Русия, докато тя не изпълни изцяло своите задължения по Минските споразумения.

Американският финансов министър приветствал усилията на украинските власти за постигане на споразумение с кредиторите за преструктуриране на дълга. Той подчертал важността да продължи осъществяването на реформите, започнати от Киев, "с цел възстановяване на икономическия ръст и на стабилността в условията на извънредни обстоятелства".

В интервю за Си Ен Ен намиращият се във Вашингтон Яценюк отново говори за необходимостта САЩ да предоставят на неговата страна "отбранително оръжие", защото "тя е принудена да се защитава от руската агресия".

"Украйна е единствената страна, която се сражава с редовна руска армия", каза той. Според него Русия представлява заплаха не само за Украйна, но и за целия "свободен свят".

Яценюк предупреди още, че Москва "се стреми да разцепи ЕС".

"Засега това не ѝ се отдава, но може да стане". Украинският премиер призна, че Минските споразумения са "най-приемливия път към деескалация на конфликта". Според него обаче успехът на тези споразумения "зависи от дипломатическите усилия, от наличието на силна и надеждна украинска армия и от единството на САЩ и ЕС в противопоставянето на руската агресия".

Споделяне

Още по темата

Още от Свят