САЩ и Северна Корея обсъждат установяване на дипломатически отношения

Високопоставен представител на Пхенян преговаря с държавния секретар Помпейо в Ню Йорк

Ким Йон-Чхол (ляво) и Майк Помпейо в Ню Йорк

Представители на Северна Корея и САЩ са обсъдили на срещата в Панминчжон възможността за установяване на дипломатически отношения помежду си, предаде ТАСС, позовавайки се на южнокорейския вестник "Чунан илбо".

Вестникът отбелязва, че по време на срещата с американски представители на 27 май в Панминчжон Северна Корея е поискала установяването на дипломатически отношения със САЩ, отмяната на действащите спрямо нея икономически санкции, а също така и отмяната на планираните за август военни учения на САЩ и Южна Корея.

Американската страна, според изданието, иска от Пхенян да предприеме стъпки за пълния, проверяем и необратим отказ от ядрената си военна програма. Конкретно става дума за изпращането в САЩ на част от севернокорейския ядрен арсенал.

Вестникът посочва, че обсъждането на тези въпроси може да продължи в Ню Йорк на преговорите между държавния секретар на САЩ Майк Помпейо и заместник-председателя на Корейската трудова партия на КНДР Ким Йон-чхол, който е бивш началник на севернокорейското разузнаване,

Помпейо се срещна вчера с Ким Йон-Чхол на вечеря в Манхатън, предаде ДПА.

Първата среща между двамата на американска земя продължи около час и половина, информация за съдържанието на разговора все още няма.

"Добра работна вечеря с Ким Йон-Чхол в Ню Йорк тази вечер. Пържола, царевица и сирене в менюто", написа Помпейо в Туитър.

Говорителката на Белия дом Сара Сандърс заяви по-рано вчера, че днес Майк Помпейо и Ким Йон-чхол ги очаква "пълен със срещи ден".

Страните обсъждат последните приготовления на срещата на върха между КНДР и САЩ, посочва агенция Йонхап.

Министерството на финансите на САЩ преди беше включило Ким Йон-чхол в санкционни списъци заради участието му в дейността по създаване на севернокорейското ядрено оръжие. Ръководителката на пресслужбата на Държавния департамент Хедър Науърт потвърди вчера косвено, че санкциите спрямо него са били отменени във връзка с провеждането на преговорите.

"Спазени са всички необходими процедури", поясни тя, отговаряйки на въпроси на журналисти относно даването на представителя на КНДР на специално разрешение за влизане в страната.

Както отбелязва вестник "Вашингтон пост", Помпейо вече се е срещал с Ким Йон-чхол два пъти - през април и през май, когато пътува до Пхенян.

Споделяне

Още от Свят

Колко време давате на новия парламент?