САЩ и Северна Корея преговарят по ядрената програма на Пхенян

Започна вторият ден от преговорите по ядрената криза на Корейския полуостров, които се водят от САЩ и Северна Корея с участието на Китай. Преговорите текат в Пекин при закрити врата и никой от официалните участници не е дал подробности.

Американската делегация се оглавява от помощник-държавния секретар за Източна Азия и Тихия океан Джеймс Кели, а севернокорейската - от заместник-генералния директор на отдела за САЩ във външното министерство в Пхенян. Страната-домакин е представена от Фу Ин, ръководител на отдела за Азия на китайското външно министерство.

Информиран източник от севернокорейското посолство в Пекин е заявил за АП, че през вчерашния първи ден не са били обсъждани конкретни въпроси, като страните само са изложили своите позиции по въпроса за ядрената програма на Пхенян.

В днешно съобщение на официалната телеграфна агенция на Северна Корея се заявява, че САЩ трябва да отворят своя ядрен арсенал за международни проверки. Според Пхенян ключът към резултатни преговори ще е отказ на Вашингтон от враждебната му политика спрямо Пхенян.

Наблюдателите смятат, че Северна Корея продължава да иска писмени гаранции във вид на договор със САЩ, че няма да бъде обект на нападение. Другата цел на Пхенян е да получи икономическа помощ срещу спирането на ядрената си програма.

Късно снощи се е състоял телефонен разговор между китайския външен министър Ли Чжаосън и американския държавен секретар Колин Пауъл, съобщават агенциите. Двамата дипломати са разменили мнения по въпроса как да бъде решен ядреният проблем и са били единодушни, че за целта преговорите в Пекин са полезни.

Китай засега не коментира преговорите и своята роля в тях, като изтъква само важността на факта, че е започнал диалог между Пхенян и Вашингтон.

Съгласно споразумение между САЩ и Северна Корея от 1994 Пхенян се задължи да спре ядрената си програма, а САЩ да доставят и построят два ядрени реактора, чиито продукти не могат да се използват за оръжейни цели.

Япония и Южна Корея трябваше да финансират сделката. Построяването на реакторите обаче се забави и междувременно Вашингтон, съгласно споразумението, допълваше енергийните нужди на Северна Корея с доставки на мазут.

В каря на миналата година след посещение в Пхенян заместник-държавният секретар на САЩ Кели съобщи, че Северна Корея е признала, че продължава работата си по ядрена програма.

Това предизвика спиране на доставките на мазут и ескалация на обстановката на Корейския полуостров.

Първоначално Пхенян не оспори, че е запазил активна ядрена програма, след това отрече, че такава информация е била давана на Джеймс Кели. В началото на 2003 г. севернокорейските власти оповестиха шумно, че пускат ядрения си реактор в Пьонбьонг и че се оттеглят от договора за неразпорстранение на ядрено оръжие.

Малко преди това от Пхенян бяха изгонени двамата инспектори на МААЕ, които бяха там, за да контролират спазването на споразумението от 1994 г. за спиране на ядрената програма на КНДР.

Западните наблюдателите смятат севернокорейския лидер Ким Чен Ир за непредсказуем и обхванат от параноя, че САЩ готвят нападение и сваляне на режима му.

Вчера държавният секретар на САЩ Колин Пауъл заяви, че свалянето на режима в Пхенян никога на е било на дневен ред за президента Джордж Буш

В интервю за Си Би Ес, цитирано от ИТАР-ТАСС, Пауъл потвърждава, че Вашингтон се стреми сегашната криза с ядрените програми на КНДР да бъде решена с мирни политически и дипломатически средства.

По думите на първия дипломат на САЩ в първоначалния етап от възобновения диалог между САЩ и Северна Корея все още не се обсъждат никакви конкретни предложения, а само се разменят мнения. Първият кръг от тези преговори с участието на Китай приключи днес в Пекин. Участниците в тях отказаха каквито и да било коментари за медиите.

Споделяне

Още от Свят

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?